Schimmelinfecties kunnen irriterend, viezig, ergerlijk zijn – maar wat ze vooral niet mogen zijn is mysterieus. Deze ontzettend ‘gewone’ infectie wordt veroorzaakt door een schimmel die van nature al in je lichaam zit. Door een verhoging in je oestrogeenlevel, antibiotica of zwangerschap kan de schimmel leiden tot een infectie. En dat is totaal geen pretje...

Symptomen van een schimmelinfectie

Wittige afscheiding, soms een beetje vergelijkbaar met cottage cheese, jeuk en/of een brandend gevoel zijn de meest voorkomende symptomen waaraan je een schimmelinfectie kunt herkennen. Een ander belangrijk symptoom is pijn tijdens het plassen of de seks. Herken je er één of meer, dan is het tijd om een sprintje naar de dokter te trekken.

Drie op de vier vrouwen krijgen last van een schimmelinfectie in hun leven. En toch weten we er maar bar weinig over. Een recent onderzoek ondervroeg 1.000 vrouwen over hun kennis met betrekking tot schimmelinfecties, waaruit bleek dat meer dan de helft niet weet wat ze moeten doen als ze het ontdekken.

Daarom hier de zeven belangrijkste misverstanden en feitjes die iedereen moet kennen!

1. Seks is niet de oorzaak

81 procent van de vrouwen denkt dat seks de grootste oorzaak voor schimmelinfecties is.

De waarheid: Seks veroorzaakt geen schimmelinfectie. Het valt ook niet onder de SOA’s, hoewel seksueel actieve vrouwen er over het algemeen wel meer last van hebben. Schimmel kan door seks worden uitgewisseld maar het aantal schimmelinfecties wordt niet beïnvloed door het aantal bedpartners.

2. Ze zijn niet besmettelijk

59 procent van de vrouwen denkt dat schimmelinfecties zeer besmettelijk zijn.

De waarheid: Dat zijn ze niet. Ze worden getriggerd door een disbalans van de natuurlijke bacteriën in de vagina. Je kunt ze niet oplopen door contact met een vieze toiletbril of doordat je per ongeluk een besmette handdoek van iemand anders gebruikt – om maar iets te noemen. Hoewel een schimmelinfectie dus niet als een SOA worden gezien, kan je partner wel met een jeukerig gevoel achterblijven na de (onveilige) seks

3. Je kunt het niet echt voorkomen

Mythe: Je kunt hoog of laag springen, maar er is niets aan te doen: een schimmelinfectie kun je zomaar krijgen.

De waarheid: Er wordt vaak gesproken over hoe ongeparfumeerde zeep en doucheschuim kan helpen, dat je moet oppassen met strakke kleding en katoenen ondergoed moet dragen om een schimmelinfectie te voorkomen. Toch is er eigenlijk weinig wat je kunt doen om het te voorkomen. Komt je schimmelinfectie regelmatig terug? Dan is het zaak om te kijken welke factoren je kunt aanpakken: overleg met je dokter.

4. Yoghurt is geen wondermiddeltje

Mythe: Je voedingspatroon kan de problemen verhelpen.

De waarheid: Yoghurt en probiotica gaan je niet helpen een schimmelinfectie te voorkomen. Desondanks merken sommige mensen wel een verschil als ze minder suikers/koolhydraten eten. Mensen met diabetes hebben een hoger risico op een infectie als ze hun suiker niet goed onder controle hebben. Maar even voor eens en altijd: een tampon met yoghurt gaat je geen succes brengen..via GIPHY

5. Je vagina gaat echt niet bloeden door een infectie

Mythe: Vaginaal bloeden is één van de symptomen van een schimmelinfectie.

De waarheid: In enkele gevallen zal de jeuk zo erg zijn dat iemand zichzelf mogelijk openkrabt, maar dat is dan gelijk ook de enige reden dat je kunt bloeden down there door een schimmelinfectie. Heb je toch met bloed te maken, trek dan gelijk aan de bel bij je dokter.

6. Condooms helpen niet een infectie te voorkomen

Mythe: 30 procent van de ondervraagden denkt dat condooms de kans op een schimmelinfectie kan voorkomen.

De waarheid: Hoewel er natuurlijk veel sterke redenen zijn om een condoom te gebruiken, is het voorkomen van een schimmelinfectie daar niet één van. Veel vrouwen zullen hun schimmelinfectie opmerken na de seks vanwege een jeukerig of branderig gevoel. Dit is vaak een lichamelijke reactie op het condoom of komt simpelweg door de wrijving – niet door de schimmelinfectie.

7. Ze zijn makkelijk te behandelen

Mythe: Schimmelinfecties kunnen niet verholpen worden. 67 procent van de ondervraagden denkt dat het iets permanents is.

De waarheid: In principe zijn schimmelinfecties makkelijk te behandelen. Er zijn verschillende anti-schimmelmiddeltjes die je zowel oraal of via de vagina kunt inbrengen. Daarnaast zijn er verschillende crèmes en pillen die kunnen werken. Let op: check met je arts of het zeker weten een schimmelinfectie is, voordat je allerlei spulletjes gaat kopen.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?