De 9 beste manieren om keelpijn tegen te gaan

Health


Ook al is het buiten koud: go for ice cream!

Keelpijn is maar een vervelende kwaal. Zeker als 'ie maar niet wil wieberen. En zeker als het telkens wanneer je moet hoesten of slikken zeer doet. Nope, bepaald geen feestje. En daarom: negen manieren om de pijn te stillen, naast liters water drinken, want da's nogal wiedes. 
   

1. Eet ijs

Yup. Waterijs zorgt voor verkoeling en verdooft al doende de pijn. Let wel dat je stuk ijs geen citroen, suiker of zuivel bevat, want die kunnen je keel juist meer irriteren. En dat was nou net níet de bedoeling.
  

2. Slaap

Wisten we best, maar toch, nogmaals: wanneer je een paar nachten op rij acht tot tien uur rust pakt, geef je je gezondheid een boost en je keelpijn een verdiende schop onder z'n kont. Sowieso is rust van belang, maar zover waren we al wel, toch? 
  
>> Hoe meer seks je kan beschermen tegen verkoudheid
  

3. Drink (een heleboel) thee

Gemberthee met een snuf chilipoeder en een scheut honing, bijvoorbeeld - redactiefavoriet. Ook bijzonder heilzame ingrediënten voor in je mok met kokend water zijn:

 • kaneel, vanwege z'n pijnverlichtende eigenschappen
 • kruidnagel, want: werkt slijmoplossend
 • kurkuma, een van de effectiefste ontstekingsremmende kruiden die Moeder Natuur rijk is
 • Ccayennepeper, want: verlaagt koorts, ruimt gifstoffen uit de weg, zorgt voor transpiratie (belangrijk om het virus uit te drijven)

Een goed recept zou dan kunnen wezen:

 • citroensap 
 • een kaneelstokje
 • een paar plakken verse gember
 • een dotje kruidnagel
 • een snuf kurkuma
 • een snufje (snufje!) cayennepeper
 • een scheut honing 

   

4. Zuigen op een dropje of pastille

Een goed idee, want wanneer je op een dropje of pastille zuigt, bevorder je de speekselproductie en dat kan verlichting geven. Let wel op: flink wat keelpastilles zitten tjokvol suiker - check van tevoren dus goed de verpakking. Weten welke pastille het grote publiek op handen draagt? Deze website is een soort van kieskeurig.nl, maar dan voor allerhande geneesmiddelen.
  

5. Gorgel met zout water

Gorgelen met zout water is een doorgewinterde truc tegen keelpijn. Wat je doet: een theelepel zout laten oplossen in lauwwarm water en gorgelen maar. 
  
>> Met deze 13 tips ben je in no time van je verkoudheid af

  

6. Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Wanneer de ruimte waarin je bent droog is, drogen je slijmvliezen uit. Die slijmvliezen zitten in je mond, neus en keel en raken bij uitdroging geïrriteerd. Als je pech hebt zó geïrriteerd dat er keelpijn ontstaat. Dit artikel verklaart het nader.
  

7. Kippensoep

Een stokoude (en bijzonder smakelijke) remedie waarvan inmiddels wetenschappelijk is bewezen dat het ervoor zorgt dat de grote hoeveelheid slijm in je neusholte afneemt. En dat slijm is vaak de oorzaak van je keelirritatie.
  

8. Stoom 

Neem een warm bad of pak een hete douche. De stoom van heet water zorgt dat je droge huid en uitgedroogde slijmvliezen worden gehydrateerd. Wanneer je gezegend bent met een bad kun je er een scheut pepermunt- en eucalyptusolie in doen. Werkt verzachtend en remt hoestbuien.    
  
>> Reis je met het OV? Tips om er niet de griep op te lopen
  

9. Ga naar de dokter

Wil het maar niet vlotten? Pas op wanneer je plots last krijgt van een heftige keelpijn in combinatie met hoge koorts. In dat geval zou er wel wat meer aan de hand kunnen zijn, bijvoorbeeld een infectie. Bezoek in dat geval je huisarts en vraag om advies.
 

Asking for a friend. (Grapje, natuurlijk).
Heb je een off-day of is er meer aan de hand?
Afgelopen nacht had je de hele nacht plafonddienst, kun je die schade komende nacht inhalen?
Erf je het lichaam van je moeder, of zijn persoonlijke keuzes belangrijker? Met deze tips zet je de uitkomst meer naar je hand.
Het zou zomaar kunnen dat iemand in je omgeving een eetstoornis heeft of nog steeds last heeft van symptomen die daarbij horen. Maar hoe ga je daar nu mee om?