Je garderobe is niet het enige dat verandert wanneer het buiten kouder wordt: je lichaam functioneert ook niet helemaal hetzelfde als op het moment dat het zonnetje nog volop scheen.

Hoofdpijn

Als het kouder wordt kan het maar zo zijn dat je vaker last hebt van hoofdpijn. “Eén van de oorzaken van hoofdpijn is de samentrekking van bloedvaten in de hersenen” zegt Xiang Li, internist bij Tri-City Medical Center in Californië. “Koud weer kan ervoor zorgen dat de bloedvaten samentrekken, waardoor ze nauwer worden en er minder bloed tegelijk doorheen kan stromen. Veranderingen door extreme kou en storm kunnen ervoor zorgen dat je migraine opspeelt."

De Mayo Clinic (onderzoeksplatform met 4500 wetenschappers) raadt aan om weersomstandigheden en dingen die je hebt gedaan vóór de migraineaanval op te schrijven, zodat je erachter komt wat je migraine triggert en je deze in de toekomst kunt voorkomen.

Huid

“Naarmate de temperatuur afneemt, zit er ook minder vocht in de lucht” zegt dermatoloog Tsippora Shainhouse. En dat betekent dat je huid, in verhouding, ergens anders meer vocht vandaan moet halen, uit je huidverzorging bijvoorbeeld. “Stevige wind kan de huid irriteren en soms zelfs de beschermende huidbarrière aantasten.” Je zou kunnen switchen naar een reiniger die iets milder is, en exfolieer twee keer per week je gezicht (bijvoorbeeld met een scrub die voor de huid van je gezicht bedoeld is) om dode huidcellen te verwijderen.

Als je je make-up aanbrengt, gebruikt dan een primer die dimethicone bevat: een silicoon dat voorkomt dat je huid vocht verliest. “Zo houdt je het vocht van je dagcrème vast en blijft je make-up beter zitten”, zegt Shainhouse. Onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Dr. Jetske Ultee voegt hieraan toe dat je ook huidverzorgingsproducten kunt gebruiken met extra hydraterende ingrediënten waaronder hyaluronzuur, collageen en/of glycozuur.

Vooral wanneer de verwarming weer op standje sambal gaat, moet je opletten. Dan kun je een luchtbevochtiger (bijvoorbeeld een bakje met water aan de verwarming) inschakelen. Shainhouse: “Een goede luchtvochtigheid helpt je huid te herstellen terwijl je slaapt.” Dus pak ook je nachtcrème en de luchtvochtigheid in je slaapkamer even mee.

Energie

Kortere dagen zijn vermoedelijk de reden dat sommige mensen tijdens de koudere maanden wat eerder down kunnen zijn. Volgens medisch slaapspecialist Robert S. Rosenberg komt dit doordat er minder licht is. Een dag heeft in de winter minder lichturen, maar het licht heeft ook een lagere intensiteit. Mensen die last hebben van een winterdepressie produceren meer monoamino-oxidase (MAO), het enzym dat het happiness-hormoon serotonine afbreekt. Om te voorkomen dat je in een dip terecht komt, raadt Rosenberg aan om zoveel mogelijk licht te pakken als je kunt, of dat nu daglicht is, of straalt uit een lichttherapielamp. Nog een reden om in de ochtend of middag een rondje hard te lopen!

Vitamine D

“Eén van de voornaamste bronnen van vitamine D voor ons lichaam is de blootstelling aan zon”, zegt dr. Li. “Als het buiten koud is, is niet alleen de UV-index lager dan in de zomer, maar gaan mensen ook minder snel naar buiten, waardoor de kans op een vitamine D-tekort nog groter is.” Symptomen hiervan zijn een slap gevoel in je spieren, een grotere gevoeligheid voor pijn en slaperigheid. Dit kun je verhelpen of voorkomen door vette vis te eten, zoals zalm, makreel en forel. Zuivel bevat ook veel vitamine D. Je kunt ook een supplement nemen. Volgens het Voedingscentrum is 10 microgram per dag de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Weerstand

Meer tijd binnen doorbrengen betekent vaak meer contact met anderen, waardoor de kans op een verkoudheid of griepje toeneemt. “De meeste virussen heb je een aantal dagen vóór je eerste symptomen al te pakken, dus je ziet het moeilijk aankomen”, zegt Shainhouse. “Een verkoudheidsvirus kan tot drie uur op je huid blijven, en vier uur op andere oppervlakken.” What to do? Regelmatig en grondig je handen wassen - sowieso een goed idee - en uit de buurt blijven van snotterende mensen - ook sowieso een goed idee.

Gewrichten

Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is dat kou gewrichtspijn kan veroorzaken, bestaat er volgens dr. Li een theorie die zegt dat de kou de luchtdruk rond je gewichten zou vergroten. Hierdoor zou omliggend weefsel uitzetten, wat tot een vervelend gevoel leidt. “Een andere theorie is dat de kou samentrekkingen veroorzaakt in de spieren, en daardoor ook in het bindweefsels en de zenuwen rond de gewrichten.” Wat je het best kunt doen om dit te vermijden, is door te blijven bewegen: “Ook gewichtstoename in de koudere maanden zorgt voor extra druk op gewichten.” Probeer dus je normale routine vast te houden.

Haar & nagels

Je lichaam geeft de prioriteit aan het warmhouder van je vitale organen, daarom vernauwen de bloedvaten in je handen en voeten wanneer het kouder wordt. Li: “Doordat er minder bloedcirculatie is in sommige delen van je lichaam, is er ook minder zuurstof.” Dat kan betekenen dat je haar en nagels minder sterk worden. Nagels worden, net als je huid, ook minder sterk doordat de kou zorgt voor een lager vochtgehalte. Dit kun je voorkomen door warm te blijven en een luchtbevochtiger te gebruiken, volgens Li.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?