Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij waarin er niet weer een nieuw supplement op de markt komt, die claimt je leven te veranderen. Grote kans dat je voorraadkast inmiddels zo vol staat met pillen, poeders en kruiden dat je je eigen holistische apotheek kunt beginnen. Van spijsverteringsproblemen tot stress en van slaapproblemen tot het boosten van je algehele gezondheid: er is altijd wel een supplement dat je erbij belooft te helpen.

Hoewel het belangrijk is om supplementen te leren kennen en te weten waar ze echt goed voor zijn, is er nog een andere brandende vraag waar je misschien wel antwoord op wilt, namelijk: wat is de beste manier om supplementen in te nemen? Natuurlijk weet je wel hoe je een pil moet slikken en ben je er inmiddels vast ook achter hoe je je smoothie het beste kunt mengen, om vieze smaken te maskeren (kuch, kuch: tarwegras). Maar maakt het slikken of eten van voedingssupplementen echt een verschil?

>> Kun je ook te veel vitaminen binnenkrijgen?

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat tussen 2012 en 2014 zo’n 42 procent van de Nederlanders supplementen slikte, vooral in de wintermaanden. Naarmate we steeds meer geïnteresseerd raken in gezondheid, worden we blijkbaar ook nieuwsgierigheid naar oplossingen in de vorm van poeders en pillen. En hoewel de beste manier om je lichaam van brandstof te voorzien met gezond eten is, kunnen supplementen een manier zijn om jezelf een boost te geven.

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeder, druppels, capsules of drankjes. Ze bevatten vitamines, mineralen of bioactieve stoffen. Denk bijvoorbeeld aan een vitamine C-pil of een combinatie van meerdere vitamines en mineralen, zoals een multivitaminepil. Het voedingscentrum deelt supplementen in 3 categorieën in:

  • Supplementen met maar 1 vitamine of mineraal
  • Multisupplementen met een combinatie van vitamines of van vitamines en mineralen. Bijvoorbeeld een multivitaminetablet of vitamine B-complex.
  • Nutraceuticals: bioactieve stoffen in een voedingssupplement.

Meer vitamines slikken dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) wordt door het Voedingscentrum afgeraden. Teveel binnenkrijgen van bepaalde vitamines en mineralen kan bij langdurig gebruik zelfs schadelijk zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor vitamine A, D, en vitamine B6, maar ook voor mineralen/spoorelementen zoals calcium, magnesium, zink, koper, jodium en selenium. Op het etiket staat de hoeveelheid in verhouding tot de ADH. Check dat dus altijd!

Zoek het uit

Van veel andere stoffen die in supplementen kunnen zitten, is de veilige dosis vaak niet bekend. Bij een drogist of supermarkt zit je vaak wel goed, want wat daar verkocht wordt, is gecontroleerd, maar van supplementen die je online koopt weet je dit niet. Daarin kunnen ongewenste stoffen zitten of stoffen in veel te hoge doseringen.

De meeste voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat de beste manier om je vitaminen en mineralen binnen te krijgen is door ze te eten. Op die manier krijg je een diversiteit aan voedingsstoffen binnen en zul je niet zo snel te veel of te weinig ervan nemen. "Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je genoeg binnen. Maar als je dan toch middelen wil gebruiken, verdiep je er dan in. Niet alle werkzame stoffen staan altijd op het etiket. Ga naar een goede sportdiëtist of drogist en ga naar de huisarts als je klachten krijgt," aldus Matthijs van den Berg, hoofd van het centrum Voeding, Preventie en Zorg bij het RIVM in een interview met Het Parool. Geloof dus zeker niet alles wat je online leest over het zoveelste supplement met honderden beloftes en gebruik altijd je gezonde verstand bij het maken voor een keuze voor bepaalde supplementen.

>> Pre-workout supplementen, is dat nou wel zo’n goed idee?

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?