Iedereen heeft het zich waarschijnlijk wel eens afgevraagd: hoe vaak moet je je handdoek wassen? Na iedere keer dat je 'm hebt gebruikt (dus elke dag een nieuwe handdoek) of kun je jezelf gerust nog een (paar) keer met dezelfde handdoek afdrogen voordat je 'm in de wasmand mikt? Wij hebben het verlossende antwoord voor je.

Zo vaak moet je je handdoek wassen

Niemand minder dan microbioloog Philip Tierno, van de New York University School of Medicine, weet raad. Eerder vertelde hij al hoe vaak je eigenlijk je beddengoed zou moeten verschonen. Maar hoe zit het met de handdoek waarmee we ons dagelijks afdrogen?

'Op voorwaarde dat je de handdoek tussendoor volledig kunt laten drogen, kun je hem maximaal drie keer gebruiken,' vertelde Tierno tegen Business Insider. Volgens de microbioloog kunnen er minder bacteriën in je handdoek leven als deze goed opdroogt. Zorg er dus voor dat je je handdoek uithangt op de verwarming – of buiten, als de zon flink schijnt.

Broedplaats voor bacteriën

Handdoeken zijn de ideale broedplaats voor bacteriën: ze zijn vochtig, warm en hebben een neutrale pH waarde. Als je je afdroogt na een douchebeurt, blijven er celresten van je huid in de handdoek zitten. Samen met luchtdeeltjes vormt dit voedsel voor bacteriën, en het vocht zorgt voor een ideale pH.

Volgens Tierno is het moeilijk te zeggen of de bacteriën in je handdoek schadelijk zijn, omdat de meeste bacteriën in huishoudens niet gevaarlijk zijn. Als je je handdoek met iemand deelt kan je lichaam wel in contact komen met organismen die het niet gewend is, waardoor je bijvoorbeeld een puistje of een infectie kunt krijgen.

'Wees voorzichtig. Het helpt al een hoop als je weet dat je een handdoek beter niet te vaak kunt gebruiken. En als je handdoek ruikt (lees: stinkt), zit ‘ie vol microben. Dat is een teken dat de handdoek gewassen mag worden,' aldus de microbioloog.

Tips voor het wassen van je handdoek

Een paar keer dezelfde handdoek gebruiken, kan dus zeker geen kwaad – mits je jouw handdoek goed kunt laten drogen tussen douchebeurten door. Gooi je handdoeken dus niet op een hoopje, maar hang ze netjes op. Wat ook helpt, is de badkamerdeur (en/of het raam) open zetten na of tijdens het douchen, zodat de badkamer niet te vochtig wordt. En als je het hebt: zet de ventilatie aan!

De fijnste shampoo's tegen vet haar
shampoo, vet haar, vettig, haar
Sukin Oil balancing

SHOP

x
shampoo, vet haar, vettig, haar
Garnier Fructis Cucumber
Garnier
shampoo, vet haar, vettig, haar
Lee Stanford Fresh Hair
Lee Stanford
shampoo, vet haar, vettig, haar
Loofy's Natural (vegan)
Loofy's