Hoe vaak kun je je handdoek gebruiken voordat je 'm moet wassen?

Health


Zet de wasmachine maar vast aan!

Hoe vaak kun je je afdrogen met een handdoek? Dit heeft iedereen zich weleens afgevraagd, toch? Wij hebben het antwoord voor je. “Op voorwaarde dat je de handdoek tussendoor volledig kunt laten drogen, kun je hem maximaal drie keer gebruiken”, zei microbioloog Philip Tierno tegen Tech Insider. Volgens de microbioloog aan de New York University School of Medicine kunnen er minder bacteriën in je handdoek leven als deze goed opdroogt.
     
>> 6 dingen die je écht vaker schoon moet maken
     

Hygiëne

Handdoeken zijn de ideale broedplaats voor bacteriën, ze zijn vochtig, warm, er is zuurstof, voedsel en een neutrale pH waarde. Als je je afdroogt na een douchebeurt, blijven er celresten van je huid in de handdoek zitten. Samen met luchtdeeltjes vormt dit voedsel voor bacteriën, en het vocht zorgt voor een ideale pH.
     
Volgens Tierno is het moeilijk te zeggen of de bacteriën in je handdoek schadelijk zijn, omdat de meeste bacteriën in huishoudens niet gevaarlijk zijn. Als je je handdoek met iemand deelt kan je lichaam wel in contact komen met organismen die het niet gewend is, waardoor je bijvoorbeeld een puistje of een infectie kunt krijgen.
     
>> Wil je een sterkere relatie? Stel je partner deze 7 vragen
    
“Wees voorzichtig. Het helpt al een hoop als je weet dat je een handdoek beter niet te vaak kunt gebruiken. En als je handdoek ruikt (lees: stinkt), zit ‘ie vol microben. Dat is een teken dat de handdoek gewassen mag worden.” Misschien een wasje meer draaien, dan maar?
     

Tips

Je handdoeken goed laten drogen dus. Gooi je handdoeken niet op een hoopje, maar hang ze netjes op. Wat ook helpt is de badkamerdeur open zetten na (of tijdens) het douchen, zodat de badkamer niet te vochtig wordt. En als je het hebt: zet de ventilatie aan!
      
>> 3 weetjes die je niet wist over het effect van alcohol
     

Asking for a friend. (Grapje, natuurlijk).
Heb je een off-day of is er meer aan de hand?
Afgelopen nacht had je de hele nacht plafonddienst, kun je die schade komende nacht inhalen?
Erf je het lichaam van je moeder, of zijn persoonlijke keuzes belangrijker? Met deze tips zet je de uitkomst meer naar je hand.
Het zou zomaar kunnen dat iemand in je omgeving een eetstoornis heeft of nog steeds last heeft van symptomen die daarbij horen. Maar hoe ga je daar nu mee om?