Om op 1 januari niet meer te drinken was het probleem niet, je kon geen wijn meer zíen na al dat gefeest! Sporten ging je ook wel aardig af, al moest je er weer even inkomen. De gedachten aan al die oliebollen, kerstdinertjes en borrels die december je in rap tempo voorschotelde, lieten jou wel harder ploeteren, want net als het meerendeel, 28 procent van de deelnemers aan een onderzoek naar goede voornemens van ING, had jij ook ‘meer sporten’ op nummer 1 staan. Maar nu, zo medio januari, wordt de appel waar je door bijt steeds zuurder. Hoe doen al die mensen dat toch?

Al die mensen? Welke mensen?

Nou, al die mensen..? Jij bent een uniek exemplaar als jij tot nu je goede voornemens nog hebt volgehouden. Vorig jaar lukte het maar een op de zes Nederlanders, de rest hing ze met gemak aan de wilgen. Terwijl het helemaal niet nodig is, want je hoeft het jezelf helemaal niet moeilijk te maken om de goede voornemens vol te kunnen houden. Let op onze woorden.

1. Wees realistisch

En je wilt 5 kilo afvallen, en minder suiker eten, en minderen met zout, een marathon rennen, je koffieconsumptie downgraden, een nieuwe sport leren én elke week een boek lezen... Ambitieus, maar je bent Superwoman niet. Wat best awesome zou zijn, maar helaas. Je levensstijl veranderen gaat niet over een dag ijs. Het is niet realistisch om van de ene op de andere dag je hele leven te veranderen. Daar komen alleen maar teleurstellingen van. En als iets niet motiveert, dan zijn het wel teleurstellingen.

2. Slaap genoeg als je wilt afvallen

Dan kun je nog zo leuk gezond/minder eten als goed voornemen hebben gesteld, het is daarbij ook (vooral) belangrijk dat je genoeg horizontale uurtjes in de nacht pakt. Er is zelfs een meta-analyse gepubliceerd van gecontroleerde slaaponderzoeken bij volwassenen waaruit bleek welke impact minder slaap heeft op je eetgedrag. Proefpersonen die kort sliepen gingen méér eten, namen grótere porties en hadden meer honger. Dus als je minder wilt eten, zorg dan dat je ook voldoende slaapt. Houd je slaap bij om het te kunnen analyseren. Zo houdt de Samsung Gear Fit2Pro precies bij hoe lang je slaap, hoe diep, wanneer je ‘s nachts wakker bent, eigenlijk je hele slaapanalyse. Zodra je de bijhorende app op je telefoon opent wordt de slaapanalyse gesynchroniseerd en hoef je alleen maar te kijken hoeveel efficiënte slaap je werkelijk hebt gepakt. Daarvoor hoef je geen wiskunde gestudeerd te hebben, maar dat kun je in een oogopslag aflezen.

3. Maak je doelen specifiek

Als je op een gegeven moment echt wilt kunnen zeggen: ‘ik heb mijn doel bereikt’ is het nodig om het doel specifiek voor ogen te hebben. Alleen ‘gezonder leven’ is wat vaag. Maak concreet: wil je meer fruit eten? Stel dan van te voren vast hoeveel stuks per dag je wilt eten met je goede voornemen. Is er een wedstrijd waarvoor je wilt trainen? Fix een schema. Wil je meer bewegen? Hoe en hoeveel dan?

4. Meer bewegen begint bij stappen tellen

Zo’n specifiek doel zou het zetten van minimaal 10.000 stappen per dag kunnen zijn. Minimaal 10.000 stappen per dag is de norm. Japanse arts Yoshiro Hatano is één van de eersten die met deze theorie kwam. In de jaren ‘60 deed hij onderzoek naar het aantal stappen dat een mens op een dag zou moeten zetten. Hij ontdekte dat een mens gemiddeld 6.000 stappen per dag zette. Onder andere uit de richtlijnen van het American College of Sports Medicine blijkt dat een half uur per dag actief bewegen positieve effecten heeft voor je gezondheid. Dat zou gelijk staan aan 4.000 stappen. Als je dat optelt bij de 6.000 die een gemiddeld mens toch al zet, kom je uit op 10.000 stappen per dag. Dus daarom is iedereen zo in de weer met de stappentellers op z’n smartwatch. Het is zo’n makkelijke en laagdrempelige manier om je beweging toe te laten nemen en het is zo makkelijk bij te houden (meten is weten). Bij sommige smartwatches kun je ook je stappendoel aanpassen. Zo kun je bij de Samsung Gear Fit2Pro zelf bepalen hoeveel stappen jij per dag wilt zetten. En als je eenmaal de eerste stappen hebt gezet en aan de wandel bent, stuurt je watch je ook nog bemoedigende signalen toe. En dan voel je je écht Superwoman.

5. Weet waarvoor je het doet

Kennis is macht, en zo is het maar net. Want als je weet waarom bewegen zo belangrijk is, neemt de motivatie om doelen in acties om te zetten alleen maar toe. Volgens verschillende studies zouden volwassenen meer bewegen als ze meer voordelen dan beren op de weg zien.
Een van de voordelen van bewegen is dat ons lichaam eigenlijk helemaal niet is gemaakt om zoveel te zitten als je met een kantoorbaan (en een beetje bingewatchen - oops) doet. Studies laten zien dat we dagelijks beweging nodig hebben om te kunnen functioneren en gezond te blijven. Er zijn zoveel verbanden met bewegen en verschillende ziekten.
Zo heeft beweging/sporten ook een gunstig effect op de hersenen en kunnen onderzoeken van verschillende Universiteiten bijvoorbeeld bevestigen dat gezonde hardlopers tussen de 18 en 25 jaar andere hersenactiviteitspatronen hebben tijdens de rust dan niet sporters. Sporters zouden vooral betere verbindingen hebben tussen de gebieden die belangrijk zijn voor het denkvermogen en het geheugen.

6. Praat erover

Als iets motiverend werkt dan is het wel support vanuit je omgeving. Praat met je vrienden en familie over je doelen, zodat je het niet ongemerkt weer kunt laten varen. Een goede stok achter de deur dus.

7. Zorg dat je eraan herinnerd wordt

Het gebruik van een smartwatch is een makkelijke manier om eraan herinnerd te worden om te bewegen. De Samsung Gear Fit2Pro geeft je een seintje als het tijd wordt om te bewegen. Loop even naar je collega of haal koffie voor de hele rambam als je watch aangeeft dat het tijd is om in de benen te komen. Je bloedsomloop zal daar ook blij mee zijn, maar voor jij, want op die manier heb je jouw bewegingsdoel zo in de pocket.

8. Beloon jezelf

Je doelen behaal je nooit zomaar in één grote stap. Bedenk tussenstapjes en beloon jezelf bij iedere kleine overwinning. Hoewel chocolade als beloning natuurlijk niet altijd een goed idee is. Af en toe is helemaal oké. Maar een beloning hoeft niet altijd eten te zijn. Een bloemetje volstaat ook.

9. Have fun!

Je gaat je nooit aan je doelen houden als het je geen voldoening, Dus, what to do? Maak het leuk! Als je gezonder wilt gaan eten, ga op zoek naar nieuwe, lekkere en gezonde recepten. Duik eens de keuken in om een gezond bananenbrood te bakken (en deel met je omgeving)!

Heb je eens een mindere dag? You’re not a machine, dat is hartstikke menselijk. Grijp dit niet aan om de handdoek in de ring te gooien. Begin de volgende dag weer vól goede moed en go for it!

Nu komt het helemaal goed met die goede voornemens van je. Let’s go!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?