Je vrienden worden altijd helemaal hot en steamy 'down there' wanneer hun favoriete acteur (of actrice) op het scherm verschijnt... Maar jij voelt het gewoon niet. Zou je aseksueel kunnen zijn? Zoals alle dingen op het gebied van seksualiteit, is aseksualiteit (wat trouwens de "A" is in LGBTQIA) een complex onderwerp.

Hoe weet je of je aseksueel bent?

Volgens het aseksueel Voorlichtings- en educatie Netwerk is ‘een aseksueel iemand die geen seksuele aantrekkingskracht ervaart’. De lust die mensen ervaren als ze seksuele prikkels binnenkrijgen wordt door aseksuele mensen helemaal niet gevoeld. Klinkt eenvoudig, maar aseksualiteit wordt vaak verward met een laag libido. Dat is te kort door de bocht, want weinig zin in seks kan verschillende medische oorzaken hebben, denk bijvoorbeeld aan een depressie.

In tegenstelling tot het hebben van een laag libido, is aseksualiteit dus geen medische aandoening. 'Het is geen stoornis en ook geen gevolg van een trauma die behandeld zou kunnen of moet worden', zegt seksuoloog Kristen Lilla. 'Aseksualiteit is een seksuele geaardheid, net als dat je hetero, gay of bi kunt zijn.'

'Meestal manifesteert het zich tegelijkertijd met de pubertijd wanneer anderen hun seksualiteit beginnen te ontdekken,' legt Lilla uit. 'Mensen die aseksueel zijn, weten dan alleen nog niet echt hoe ze hun gevoelens moeten plaatsen.' Ze proberen te daten en intiem te zijn, net zoals hun leeftijdgenoten, maar hebben vaak het gevoel dat er iets niet helemaal klopt.

'Wanneer iemand zich realiseert dat hij of zij aseksueel is, is er meestal veel opluchting, omdat ze eindelijk begrijpen waarom ze nooit seksuele aantrekkingskracht hebben gevoeld,' zegt Lilla.

Ja, aseksuele mensen daten

Seksuele aantrekkingskracht en romantische aantrekking, zijn twee verschillende mensen, zegt Eric Marlowe Garrison, seksuoloog en professor aan het College of William and Mary. 'Het is een mythe dat aseksuele mensen bang zijn voor relaties of dat ze niet verliefd kunnen worden', zegt hij. Maar dat is dus niet het geval. We voelen ons om heel veel redenen aangetrokken tot mensen, niet alleen maar omdat we lustgevoelens voor iemand hebben. Hetzelfde geldt voor mensen die aseksueel zijn.

Aseksuele mensen kunnen nog steeds seks hebben ... en orgasmes krijgen

Aseksueel zijn betekent niet meteen dat je nooit seks hebt - al zou dat wel kunnen. 'Iemand die aseksueel is, kan fysiek seks hebben als ze dat willen,' zegt Lilla. 'Ook zonder lustgevoelens wil je misschien toch intiem zijn met je partner' legt Lilla uit. 'Of je hoeft misschien zelf geen seks te hebben, maar wil je partner graag plezieren.' Kortom, het is echt afhankelijk van de persoon.

En seks kan nog steeds fijn zijn

'Aseksuele mensen kunnen nog steeds veel plezier beleven aan seks,' legt Lilla uit. 'En zelfs orgasmes hebben zoals ieder ander', voegt Garrison eraan toe. Iemand die aseksueel is, kan zelfs masturberen, zegt Garrison. 'Ik denk dat ongeveer vijf tot zeven van de 10 aseksuele patiënten die ik in mijn praktijk heb, masturberen', zegt hij. Verwarrend? Ja. Maar Garrison legt uit dat je moet onthouden dat er veel goede dingen zijn aan het hebben van een orgasme naast het voor de hand liggende seksuele genot. Het kan een manier zijn om stoom af te blazen, stress te verminderen of zelfs helpen tegen hoofdpijn.

Het belangrijkste is dat aseksueel zijn dus niet betekent dat er fysiek of psychologisch iets mis met je is. 'Als therapeut kan ik helpen om iemands identiteit en seksuele geaardheid te achterhalen, waarna iemand zich vaak opgelucht voelt,' zegt Lilla. 'Het verklaart waarom ze zich al zo lang zo hebben gevoeld.'

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?