Een nachtje plafonddienst? Is daar ooit iemand gelukkiger van geworden? Vast niet. Slaap is een volstrekt belangrijk onderdeel in je leven. Omarm het! Wie in een nacht acht of negen uurtjes slaap pakt zit safe. Kom je nog niet eens aan zeven uur slaap, dan zul je dit toch merken in je reactiesnelheid. Ook zul je geplaagd worden door andere tekenen van slaaptekort waaronder aandachtsstoornissen, een vertraagd werkgeheugen en een stemming die riekt naar het depressieve. Hoewel je genen natuurlijk ook een rol spelen in de mate waarin jij ongedeerd tot in de vroege uurtjes kunt flirten met het donker - zonder de dag erna te ontwaken met zakjes Pickwick onder je ogen welteverstaan. En jawel, leeftijd speelt ook een rol. Maar dat was je vast niet ontgaan.

Als die ogen van jou dan met geen mogelijkheid dicht te krijgen zijn, is het enige wat jij kunt denken ‘Moet. Nú. Slapen’. Je ziet het alweer helemaal gebeuren dat je er de volgende dag bijloopt met wallen onder je wallen, je ziel onder je arm en zonder enig idee welke bron je nog kunt uitputten om er een laatste vleugje energie uit te persen. Jouw werkplek verplaats je onder het koffiezetapparaat en alle voedingsmiddelen waarvan je weet dat ze je aan energie kunnen helpen sla je in. Nee, liever val je sneller in slaap, als je met ogen als die van kale gabbertje in bed ligt en snakt naar vermoeidheid. Dat maakt het allemaal een stuk makkelijker.

>> 6 Dingen die je nooit moet doen voordat je gaat slapen

Doe juist dat waarvan je denkt dat het niet werkt

Makkelijk gezegd dat snel in slaap vallen. Weten we heus. Toch zijn er trucs die meer succes beloven dan schaapjes tellen. Zo laat de onderstaande video van psycholoog Richard Wiseman van de University of Hertfortshire een staaltje omgekeerde psychologie zien.

Omgekeerde psychologie

Omgekeerde psychologie kan de sleutel zijn als je er echt niet meer uitkomt. Denk totaal het tegenovergestelde en de mogelijkheden vallen bij bosjes voor je. Dat geldt ook voor slapen. Probeer het maar eens. Spelen je ogen voor duveltjes in doosjes? Denk dan eens 'ik mag niet in slaap vallen, ik mag niet in slaap vallen' in plaats van 'Moet. Nu. Slapen.' In de video wordt nog zo'n brok aan omgekeerde psychologie uitgedeeld: houd je ogen open. Probeer wakker te blijven terwijl je niks doet. Je mag er niks bij pakken, geen telefoon, geen boek, geen laptop... laat zelfs je kat buiten beschouwing - moeilijk. Onderzoekers van de University of Glasgow monitorden twee weken lang de slaap van twee verschillende groepen bestaande uit mensen die leden aan slapeloosheid. Aan de deelnemers in de ene groep werd gevraagd om iets geks te doen: aan hen werd gevraagd om zo lang mogelijk wakker te blijven. Ze moesten in bed liggen met hun ogen open. Ze mochten wel knipperen, maar geen televisie kijken, geen computer gebruiken en ze mochten niet bewegen. Dat wakker blijven bleek uiterst vermoeiend te zijn. De groep die hun ogen openhield, bleek sneller in slaap te vallen.

Niks doen is namelijk dodelijk saai en knetter vermoeiend. Bingo, zei iemand daar 'vermoeiend'? Exactamundo! Precies wat je nodig hebt op zo'n moment.

Nog zo'n gouden tip!

Zo'n bepaalde gedachtegang kan je ook helpen bij het opstaan. Het enige wat je namelijk hoeft te doen is - stop de persen - overeind komen. That’s it. En precies dat vinden we vaak het moeilijkst van het hele opstaan. Denk eens na hoe moeilijk je in zo’n geval eigenlijk denkt over zoiets simpels. Binnen een seconde is het al gepiept. Kom op, je kunt het!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?