Boodschappenlijstjes, to-do lijsten, goede voornemenslijstjes, we maken ze niet voor niets! Ze helpen je om je tijd efficiënt in te delen en helpen je brein optimaal te laten functioneren. En er is namelijk maar weinig dat onze hersenen fijner vinden dan hapklare brokken met data. Dit is waarom je brein zo van lijstjes houdt:

Als we nieuwe informatie verwerken, proberen onze hersenen er onmiddellijk orde in te scheppen. Zodra ze dat op een rijtje hebben, bepalen ze of de informatie waardevol genoeg is om verder op te focussen. Hier ben je jezelf vaak helemaal niet bewust van, maar je kunt het bijvoorbeeld wel merken als je een ruimte scant en je blik opeens ergens op focust. Ons visuele systeem is zo ingesteld dat het dingen die het niet vindt passen, naar de achtergrond laat verdwijnen. Ook op Facebook en Instagram komt dit voor. Waarom lees je het ene artikel of bekijk je de ene foto wel en scroll je bij de volgende gewoon verder? Waarschijnlijk omdat je oog ergens op bleef rusten wat opviel.

Informatief en creatief

Zodra je aandacht ergens door getrokken is, moet je natuurlijk wel geïnteresseerd genoeg zijn om het verhaal ook echt te lezen. Onderzoekers aan de universiteit van Athene hebben onderzocht welke koppen in kranten en (online) magazines mensen het meest aanspreken. Wat bleek? Artikelen die bestonden uit lijstjes zouden het meest gelezen worden. Deze artikelen waren namelijk zowel informatief als creatief en dat sprak mensen aan.

>> Deze apps ondersteunen je mentale gezondheid

Verwerking

Lijstjes zijn voor onze hersenen een prettige manier om informatie op te nemen en te ordenen. Dat heeft te maken met de ruimtelijke manier waarop dingen verwerkt worden. Op een lijstje zijn items netjes genummerd en in kolommen opgeschreven. Het is dan veel makkelijker om dingen te onthouden dan als het kris kras over het papier verdeeld is. Als je het lijstje bijvoorbeeld niet bij je zou hebben, kun je in je hoofd nog wel de plek van de punten op het lijstje visualiseren, waardoor je het beter kunt onthouden. Ook neurowetenschapper Walter Kintsch ontdekte dat informatie beter verwerkt kan worden als het gecategoriseerd is. Het voelt gewoon beter! Wat onze hersenen het prettigst vinden aan lijstjes, gaat verder dan dat. In 2011 onderzochten de psychologen Claude Messner en Michaela Wänke iets wat de 'keuze paradox’ genoemd wordt. Dit fenomeen beschrijft dat hoe meer keuzes je hebt, hoe moeilijker het wordt om te kiezen. Zij concludeerden dat we beter keuzes kunnen maken als we ons bewust worden van de hoeveelheid werk die daarbij komt kijken. Als je bijvoorbeeld door je tijdlijn op Facebook scrollt, weet je bij artikelen in de vorm van lijstjes, precies wat je kunt verwachten en hoe lang je er ongeveer over doet om te lezen. Dit geeft rust, waardoor je zo’n artikel sneller aanklikt.

Angst

Uit een onderzoek van professoren Baumeister and Masicampo van Wake Forest Universitybleek ook dat lijstjes een gevoel van angst wegnemen. Zodra je dingen op papier zet, gaat je stressniveau omlaag. Je weet na het maken van een lijstje namelijk precies wat je moet doen, hoe lang je daarover doet en je weet zeker dat je het niet zult vergeten.

Toch vinden sommige mensen lijstjes maken niet prettig. Ze denken dat hun creativiteit er minder door wordt of zijn bang dat ze niet meer flexibel genoeg zijn. Volgens David Allen, auteur van het boek Getting Things Done: The Art of Stress-Free Productivity, zou iedereen lijstjes moeten maken om structuur aan te brengen in de dag. “Of je dat lijstje ook afwerkt is een ander verhaal,” zegt Allen.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?