Rauwe cacao in de vorm van nibs en poeder duikt steeds vaker in de schappen als potentiële toevoeging voor je smoothie of havermoutje. Voedingsdeskundige Cassandra Barn legt uit waarom rauwe cacao zo goed is (en chocolade niet per se).

>> De allerlekkerste havermout recepten

#1 Magnesium

Rauwe cacao is één van de beste magnesiumbronnen, een mineraal waar veel vrouwen te weinig van binnenkrijgen. Magnesium is essentieel voor je energieproductie, een gezond stel hersenen en goed werkend zenuwsysteem. Daarnaast zorgt het voor sterke spieren, botten en tanden en houdt het je bloeddruk ook op een gezond level.

#2 IJzer

Cacao is ook een goede bron van ijzer. Niet alleen belangrijk voor je bloed om de zuurstof door je lichaam te transporteren, maar ook om ondermeer kalium, zink, mangaan en seleen te vervoeren door je lijf.

>> Eet ijzer voor meer energie

#3 Flavonoiden

Cacao bevat een hoog level flavonoïden, deze antioxidanten vind je in plantaardige voedingsmiddelen. Cacao en pure chocolade met veel flavonoïden zijn gelinkt aan het behouden van een gezond hart, inclusief een verhoging van de goede (!) vorm van cholestrol (= HDL) in ons bloed. Gevolg hiervan is een verlaging van de bloeddruk en zelfs een verbetering van de vasculaire functies bij patiënten met congestief hartfalen. Deze effecten zijn voornamelijk te danken aan de antioxidanten in de cacao.

#4 Love drug

Fenylethylamine is een stof die je lichaam ook aanmaakt als je verliefd bent. Deze love drug zit ook in chocolade, geen wonder dus dat veel mensen dol zijn op deze bruine heerlijkheid. Door fenylethylamine stijgt je energieniveau en raak je in een betere mood.

Is chocolade net zo gezond?

Omdat rauwe cacao heel weinig suiker en natuurlijk geen melk bevat, past het prima in een lactosevrij dieet of een eetpatroon met zo min mogelijk sacharose. Het is natuurlijk ook een bestanddeel van chocolade, maar helaas.. rauwe cacao is niet hetzelfde als je favo chocoreep met hazelnoten of caramel met zeezout. De toevoeging van suiker aan een standaard reep maakt ‘m een stuk minder gezond. Daarnaast verliest de cacao door het roosteren een gedeelte van de flavonoïden, nuttige enzymen en anderen voedingsstoffen tijdens het proces naar de vorming tot chocolade.

Zo kan je rauwe cacao het beste eten

De grote hoeveelheid suiker wordt niet zonder reden toegevoegd, dus rauwe cacao gaat nooit hetzelfde smaken tenzij je hetzelfde doet als de chocoladefabrikanten. Het goede nieuws is dat je rauwe cacao op heel veel verschillende manieren kan eten: van kant-en-klare rauwe chocoladebars tot cacao nibs, die je goed kan mixen met fruit dat van nature zoet is. Of mix ze door een smoothie voor een chocoshot in de ochtenduren. En misschien wel het beste idee: maak er ijs van! Super easy en perfect om je food-carvings te stoppen.

>> Bananenijs met pindakaas en chocola

>> Recept: hemelse healthy chocolade cake

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?