Vaker dan ons lief is worden we heen en weer geslingerd tussen de verschillende verhalen over fruit en sap. Aan de ene kant leren we dat fruit gezond is en een goede opkikker voor je immuunsysteem, aan de andere kant wordt ons verteld dat sommige sapjes net zoveel suikers bevatten als vier donuts! Dus, wat moeten we geloven?

Een versgeperste fruitsmoothie kan een goede verscheidenheid aan vitaminen en andere voedingsstoffen opleveren (denk maar aan vezels, vocht en mineralen), dus het is heus niet noodzakelijk om het fruitsap voor altijd in de ban te doen. Echter, er wordt nu geadviseerd om verse sapjes met mate te drinken, en ze mogen al helemaal geen vervanging zijn van een stuk vers fruit. En dat terwijl jij dacht gezond bezig te zijn!

Hoezo niet te veel sap?

Volgens Robert Lusting, auteur van Fat Chance: The Bitter Truth about Sugar zouden natuurlijke verse sappen en smoothies niet dezelfde voordelen hebben als het eten van hele stukken fruit. Zo zouden de natuurlijke suikers die in fruit zitten loskomen en sneller worden opgenomen door het lichaam. Pers je het fruit tot sap, dan zou het een gedeelte van z’n voedingsvezels verliezen. Wanneer je regelmatig smoothies of versgeperste sappen drinkt, zal dit op de lange termijn bovendien slecht zijn voor de tanden en de kans vergroten dat je aankomt. Aldus het oordeel van de auteur.

Second opinion

Om onze liefde voor verse smoothies te beschermen hebben wij een second opinion ingeschakeld: Rolien Scheepbouwer, gezondheidscoach en oprichter van Prowellness. We vroegen haar of het eten van hele stukken fruit meer voordelen met zich meebrengt dan wanneer je datzelfde fruit in de blender zou gooien? Haar oordeel? Smoothies mogen géén vervanging zijn voor het eten van fruit. Rolien vertelt dat ons lichaam een vers sapje anders verteert en verwerkt dan een stuk fruit. Om een stuk fruit te eten moet je kauwen. Dit kauwen is belangrijk voor het activeren van het spijsverteringsproces. Je hersenen sturen een seintje naar de maag dat er maagsap aangemaakt moet worden en ook je darmen worden gewaarschuwd.

Daarnaast loop je door te mixen veel vezels mis. Een vrucht bestaat uit verschillende onderdelen zoals vezels, suikers, vitaminen, mineralen en vruchtvlees. Hieromheen zitten enzymen die het lichaam helpen voedingsstoffen te verteren. Tijdens het mixen op hoge snelheid worden de enzymen en vezels grotendeels kapot gemaakt. En die vezels zijn juist zo belangrijk: ze vertragen de opname van de suikers. Ook zorgen vezels ervoor dat je sneller (en langer) een verzadigd gevoel krijgt. Plus: als je langzaam vier verse sinaasappelen zou eten, krijg je veel sneller het ‘ik-zit-vol-seintje’ dan wanneer je deze vier vruchtjes in de vorm van geperst sap achterover zou klokken.

Roliens advies: gooi groente door de smoothie die geen suikers bevatten. Hiermee vertraag je de opname van de suikers uit het sap. Ook kun je de blender (of liefst een slowjuicer) het best zo kort mogelijk gebruiken: de stukjes fruit zorgen ervoor dat je moet kauwen, waardoor je spijsvertering beter zal werken. Mocht je nu heel sip je sapjesmaker in de kast zetten, don’t worry: een versgeperste jus d’orange bevat nog wel degelijk voedingsstoffen (maar wel minder), maar zou vooral geen vervanging moeten zijn van het eten van vers fruit.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?