'Happy' internationale coeliakie-dag! Soeliejakie, koeliejakkie, hoe je het uitspreekt? We bedoelen er hetzelfde mee: coeliakie betekent glutenallergie. Voedingswetenschapper dr. Ludidi vertelt je hoe het precies zit met glutenintolerantie en wat je moet doen als je denkt glutenintolerant te zijn.

'Gluten is een stofje samengesteld uit 2 eiwitcomponenten: glutenine en gliadine. Gluten komt voor in verschillende granen, zoals tarwe, gerst en rogge, maar bijvoorbeeld weer niet in maïs of rijst,' legt Ludidi uit.

Immuunsysteem

'Gliadine veroorzaakt klachten bij mensen die een gevoeligheid hebben voor gluten. Gliadine kan niet verteerd worden door onze verteringsenzymen, waardoor het intact aankomt in het darmstelsel,' vertelt de voedingswetenschapper. 'Daar kan dit stofje door ons immuunsysteem als een indringer gezien worden. Gevolg: het immuunsysteem wordt geactiveerd om deze indringer op te ruimen.'

Seu-li-a-kie

Wanneer het immuunsysteem geactiveerd wordt om zo’n indringer op te ruimen wordt dat ook wel een immuunreactie genoemd. 'Zo’n immuunreactie treedt in gevalletje 'blootstelling aan gluten' op bij ongeveer 1% (!!!) van de mensen en dat noemen we coeliakie (spreek uit: seu-li-a-kie).' Acute gevolgen van zo’n reactie zijn een opgeblazen gevoel, diarree en buikpijn. Op de lange termijn krijg je last van een verminderde opname van voedingsstoffen door beschadiging aan de darmwand met als gevolg gewichtsafname en tekort aan voedingsstoffen.

Glutenvrij dieet

Het vervelende is dat er meer mensen zijn die last hebben van de klachten dan die één procent die daadwerkelijk de diagnose coeliakie krijgt. Die mensen reageren vaak wel positief op een glutenvrij dieet. 'Vaak worden deze mensen dan ook als glutenintolerant bestempeld, of glutensensitief,' legt dr. Ludidi uit.

Ga naar de huisarts!

Wanneer je last hebt van de bovenstaande klachten vindt de voedingswetenschapper het wel logisch dat je eens wilt experimenteren met voeding om te kijken of het helpt. Maar: 'Doe ‘t niet!' zegt hij. 'Niet zomaar in ieder geval. Raadpleeg een voedingsdeskundige of liever: ga naar de huisarts voordat je zelf begint te experimenteren met eten. Alleen dan kunnen de juiste tests ingezet worden die de daadwerkelijke oorzaak van je klachten aan het licht kunnen brengen.'

Glutenvrij lijkt vaak een aantrekkelijke optie, maar er zijn veel ziektebeelden met vergelijkbare symptomen. Wanneer je zelf gaat experimenteren kan dat invloed hebben op latere tests en het kan de juiste diagnose belemmeren.

Gut-feeling

Gezondheid is geen hype. 'Luister naar je gut-feeling, maar handel vanuit je verstand!' adviseert dr. Ludidi als het gaat om je gezondheid.