We maken tegenwoordig overal ‘healthy’ versies van: een gezonde pizza met een bodem van bloemkool, brownies van bruine bonen en spaghetti wordt courgetti. Superlekker, maar het neemt niet weg dat er altijd wel momenten blijven dat we echt lekker willen snacken. Het is niet voor niets dat de meeste snackbars al dertig jaar op dezelfde plek zitten – met een onveranderd assortiment.

En toen was daar de airfryer. Schijnbaar gezonder doordat je niet in olie bakt maar met lucht: én goedkoper dan de snackbar én zonder stank. Hooray! Maar is de airfyer ook écht gezonder dan een gewone frituurpan? Wij zochten het uit.

Is een airfryer gezonder dan een frituurpan?

De airfryer bakt dan wel met hete lucht, maar is als product bepaald géén gebakken lucht. Een airfryer gebruikt echt minder vet om producten te bereiden – 70 procent minder zelfs. Bij friet komt dat neer op een vermindering van 45 calorieën per 100 gram, blijkt uit onderzoek in het European Journal of Lipid Science and Technology.

Ook heel belangrijk vinden wij: de airfryer maakt bepaalde antioxidanten als vitamine C minder kapot dan bij de ouderwetse frituurpan. In het onderzoek werd getest met friet, maar dit kan ook bij andere producten en antioxidanten het geval zijn.

Dit geldt overigens alleen als je dezelfde producten gebruikt als bij een gewone frituurpan. Aan sommige speciale airfryerproducten wordt namelijk extra vet of suiker toegevoegd om dat krokante korstje te garanderen. Lees dus van tevoren goed de ingrediëntenlijst en vergelijk verschillende verpakkingen met elkaar.

Maar smaak is niet onbelangrijk natuurlijk

Ja, ja: er is zelfs uitgebreid onderzoek gedaan naar de smaakbeleving van frieten uit de airfryer. In een uitzending van Radar werden drie deskundigen gevraagd om hun mening over verschillende soorten friet en werden een paar dames die dachten frituurfriet te bestellen getrakteerd op airfryerfriet. Hun reactie op de vraag of ze iets opmerkten? "Nee, het is toch gewoon lekkere friet?!".

Het deskundige panel in Radar beoordeelde de patat op smaak voor zowel de airfryer als de frituur hetzelfde. De frituurpanfriet bleek iets vetter, maar de knapperigheid was hetzelfde. Verder vonden ze de friet ongeveer gelijk. De patat uit de oven werd als teleurstellend ervaren. Echter waren de panelleden het niet altijd met elkaar eens en dit zal natuurlijk voor iedereen gelden – smaken verschillen nou eenmaal.

Conclusie:

Gewoon lekker zelf eens proberen dus! Want één ding is zeker: je krijgt een flinke klap minder vet binnen.

Laatste tip:

Het maakt natuurlijk een groot verschil wat voor friet je gebruikt. Kies je voor patat uit de diepvries, goedkope of duurdere, ovenfriet of normale friet of ga je zelf aan de gang met het snijden van aardappels. Wil je een zo gezond mogelijke optie: kies dan voor zelf gesneden zoete aardappelfriet en maak er een lekkere mayo op basis van yoghurt bij. Je zult ongetwijfeld genieten!

Niet te vergeten: je kunt natuurlijk nog veel meer met een airfryer dan alleen patat en snacks klaarmaken. Wat dacht je van een portie groentes grillen? Ook dan hoef je slechts een eetlepeltje olie toe te voegen.

Welke airfryer is het best?

Helaas hebben we zelf niet allerlei verschillende merken kunnen testen dus gaan we wederom uit van de mening van de experts: volgens de laatste test van de consumentenbond komt de Philips Airfryer het best uit de test.

Bron: Men's Health