Is een airfryer nou echt gezonder dan een normale frituurpan?

Nutrition


Al die positieve verhalen rondom de airfryer… gebakken lucht of niet?

We maken tegenwoordig overal ‘healthy’ versies van: een gezonde pizza met een bodem van bloemkool, brownies van bruine bonen en spaghetti creëren we met courgetteslierten. Superlekker, maar het neemt niet weg dat er altijd wel momenten blijven dat we echt lekker willen snacken. Het is niet voor niets dat de meeste snackbars al dertig jaar op dezelfde plek zitten –  met een onveranderd assortiment.
 
Waar we vroeger om geld te besparen veelal thuis frituurden, neemt de laatste jaren juist de verkoop van friteuses af. We willen niet meer verleid worden tot regelmatig gesnack en daarnaast is die intense frituurlucht die nog drie dagen blijft hangen ook wel erg vervelend.
 
Maar toen was daar het verlossende antwoord op alle ‘problemen’: een airfryer! Schijnbaar gezonder doordat je niet in olie bakt maar met lucht: én goedkoper dan de snackbar én zonder stank. Hooray!
   
>> Healthy Food Battle: Women’s Health tegen Lisa goes Vegan
 
Er zijn natuurlijk verschillende meningen over de smaak en mogelijkheden van de airfryer dus voor onze vraag 'is een airfryer gezonder?’ richten we ons vooral op de resultaten van een onderzoek dat recentelijk werd uitgebracht.
    

Gebakken lucht

Waarschijnlijk het grootste voordeel van de airfryer. De airfryer bakt dan wel met hete lucht, maar is als product bepaald géén gebakken lucht. Een airfryer gebruikt echt minder vet om producten te bereiden – 70 procent minder zelfs. Bij friet komt dat neer op een vermindering van 45 calorieën per 100 gram, blijkt uit onderzoek in het European Journal of Lipid Science and Technology.
 
Ook heel belangrijk vinden wij: de airfryer maakt bepaalde antioxidanten als vitamine C minder kapot dan bij de ouderwetse frituurpan. In het onderzoek werd getest met friet, maar dit kan ook bij andere producten en antioxidanten het geval zijn.   
 

Maar smaak is niet onbelangrijk natuurlijk

Ja, ja: er is zelfs uitgebreid onderzoek gedaan naar de smaakbeleving van frieten uit de airfryer. In een uitzending van Radar werden drie deskundigen gevraagd om hun mening over verschillende soorten friet en werden een paar dames die dachten frituurfriet te bestellen getrakteerd op airfryerfriet. Hun reactie op de vraag of ze iets opmerkten? "Nee, het is toch gewoon lekkere friet?!".
   
Het deskundige panel in Radar beoordeelde de patat op smaak voor zowel de airfryer als de frituur hetzelfde. De frituurpanfriet bleek iets vetter, maar de knapperigheid was hetzelfde. Verder vonden ze de friet ongeveer gelijk. De patat uit de oven werd als teleurstellend ervaren. Echter waren de panelleden het niet altijd met elkaar eens en dit zal natuurlijk voor iedereen gelden – smaken verschillen nou eenmaal.
   
>> 11 dingen die alleen échte frietlovers herkennen 
   

via GIPHY

   

Conclusie:

Gewoon lekker zelf eens proberen dus! Want één ding is zeker: je krijgt een flinke klap minder vet binnen.  
    

Laatste tip:

Het maakt natuurlijk een groot verschil wat voor friet je gebruikt. Kies je voor patat uit de diepvries, goedkope of duurdere, ovenfriet of normale friet of ga je zelf aan de gang met het snijden van aardappels. Wil je een zo gezond mogelijke optie: kies dan voor zelf gesneden zoete aardappelfriet en maak er een lekkere mayo op basis van yoghurt bij. Je zult ongetwijfeld genieten!
 
Niet te vergeten: je kunt natuurlijk nog veel meer met een airfryer dan alleen patat en snacks klaarmaken. Wat dacht je van een portie groentes grillen? Ook dan hoef je slechts een eetlepeltje olie toe te voegen.
  

Welke airfryer is het best?

Helaas hebben we zelf niet allerlei verschillende merken kunnen testen dus gaan we wederom uit van de mening van de experts: volgens de laatste test van de consumentenbond komt de Philips Airfryer het best uit de test.

Dit eet onze hoofdredacteur het allerliefst.
En andere handige tips and tricks.
Want eerlijk: wat is Kerst nou zonder behoorlijke pudding? Precies, niet compleet. Het perfecte recept voor de perfecte, gezonde kerstpudding: híer!
Kerst hoeft helemaal niet ongezond, bewijzen deze verrukkelijke en glutenvrije zoete taartjes maar weer. Het recept!