Met eetbare bloemen kun je prachtig je borden opmaken. Het geeft je gerecht veel kleur, een extra smaakje én bloemen kunnen ook nog eens goed zijn voor je gezondheid. Niet alle bloemen zijn eetbaar, sommige zijn namelijk giftig. Laat je daarom van tevoren informeren voor je op 'bloementour' gaat. Wij helpen je alvast een handje op weg.

En als je dan weet welke bloemen je kunt eten, wil je vast ook wel weten op welke manier je die bloemen door je gerecht kunt verwerken. Daarover vind je het een en ander in de recepten in ons artikel op Blendle.

Leer deze eetbare bloemen herkennen

Cut flowers, Flower, Petal, Plant, Garden roses, Botany, Floral design, Rose, Still life photography, Bouquet,
Women's Health

1. Kamperfoelie

Deze slingerplant heeft een lichte kleur en groeit rondom andere planten, bloemen en bomen heen. Verse kamperfoeliethee werkt tegen een zere keel en smaakt ook nog eens heerlijk zoet. De eetbare bloemen van kamperfoelie zijn goed te combineren met boter, wijn of beignets. We hebben het nu alleen over de bloemen, laat de bessen meer liggen, die kun je namelijk niet eten. Sterker nog: die bessen van de kamperfoelie zijn giftig.

2. Gardenia

De gardenia jasminoides is een witte bloem die veel weg heeft van een roos. De gardeniabloem heeft een zoete en zachte smaak. Als je de eetbare bloemen zelf plukt, doe dit dan net na de ochtenddauw en voor de zon erop schijnt. Dan zijn ze het lekkerst.

3. Tropaeolum

Dit eetbare bloemetje wordt ook wel de oost-indische kers genoemd. Met z'n felle gele, oranje of rode kleur maakt het je bord kleurig af. De bloem heeft een radijsachtige, pittige smaak en is heerlijk door salades.

4. Pioenrozen

De plant van de pioenroos zelf is niet eetbaar, van de wortels en bladeren kun je last van je maag krijgen. De bloemen daarentegen kun je wel eten, mits ze gekookt zijn. Leuk weetje: vroeger werd de pioenroos gebruikt als medicijn tegen huidaandoeningen, reuma en epilepsie. In de homeopathie wordt de pioenroos soms nog steeds gebruikt.

5. Rozen

Wie kent de geur van rozen niet. Als je rozenblaadjes eet proef je de subtiele smaak van de roos. Rode, roze, witte en gele rozen kun je eten. Rozenbladeren door je thee, door je dessert of als jam, jammie!

6. Viooltjes

Viooltjes zijn een van de meest gebruikte eetbare bloemen. Ze zijn klein, hebben een milde smaak én je groeit ze heel makkelijk zelf. Zorg dat ze niet bespoten worden, zodat je er onbezorgd van kan genieten.

7. Goudsbloemen

Tot slot mogen goudsbloemen niet ontbreken in dit lijstje. Gebruik alleen de blaadjes en versier hiermee je salade, taart of toet. De smaak is lichtzoet, maar eigenlijk (net als de viooltjes) niet sterk genoeg om in een gerecht te proeven.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?