Word jij in het voorjaar altijd geteisterd door allergieën? Enorm vervelend natuurlijk. Misschien kunnen deze foods helpen om van je problemen af te komen. Give it a try!

14 foods die kunnen helpen tegen allergieën

1. Broccoli

Niet alleen bevat broccoli veel vitamine C, ook valt deze groente onder de familie van planten die bekend staan om het vrijmaken van je luchtwegen. Je hebt ongeveer vijfhonderd milligram vitamine C per dag nodig om van je allergieklachten af te komen – een handje rauwe broccoli bevat al tachtig milligram. Ook broccolispruiten (broccoli van slechts een paar dagen oud) of broccolispruitextract (BSE) kunnen helpen: ze kunnen je beschermen tegen de allergieën die ontstaan door uitlaatgassen.

2. Chocolade

Chocolade-lovers, opgelet! Cacao heeft anti-allergene eigenschappen die ervoor zorgen dat de synthese van Immunoglobuline E (IgE) afneemt. Immunoglobuline E is een stof die histamine vrij laat komen wanneer de stof in aanraking komt met allergenen en is de oorzaak van allergische reacties. Door chocolade te eten, verlaag je dus de kans op een allergische reactie.

3. Mergkool

Heb je last van hooikoorts? Probeer dan eens mergkool toe te voegen aan je eetpatroon. Deze groente bevat namelijk carotenoïden, die je lichaam om kan zetten in vitamine A. Deze verlichten je allergische klachten. Om het aantal carotenoïden te vergroten, kun je mergkool het beste eten in combinatie met een vettige bron. Je kunt de bladeren bijvoorbeeld lichtjes in olijfolie koken.

4. Watermeloen

Watermeloen bevat veel lycopeen, de meest voorkomende carotenoïde in het menselijk lichaam. Lycopeen kan allergische reacties verminderen en de opkomst van cellen die symptomen veroorzaken in je longen voorkomen. Over het algemeen hebben astmapatiënten last van een laag lycopeengehalte, dus als je last hebt van astma kun je het beste een watermeloen nuttigen.

5. Tomaten

Ook tomaten bevatten veel lycopeen en werken dus heel goed bij het verminderen van allergische reacties en symptomen.

6. Citrusvruchten

Om die vijfhonderd milligram vitamine C per dag te halen, kun je ook beroep doen op citrusvruchten – sinaasappels, grapefruits, citroenen en limoenen zijn allemaal rijk aan vitamine C. Een grote sinaasappel bevat bijvoorbeeld al bijna honderd milligram vitamine C en een grote grapefruit bevat zelfs ongeveer honderdtwintig milligram.

7. Vlierbessen

Niet alleen worden vlierbessen gezien als een natuurlijke remedie tegen griep vanwege de immuunversterkende eigenschappen, ook helpen ze bij het verlichten van allergieën. Probeer eens vlierbessenwijn, -sap, of –jam om de vruchten te plukken van de vele ontstekingsremmende flavonoïden die de bessen bevatten.

8. Boerenkool

Deze groene superfood pakt allergieën op twee manieren aan: boerenkool maakt ook deel uit van de plantenfamilie die je luchtwegen vrijmaken, maar bevat tevens veel carotenoïden die je allergische klachten kunnen verminderen.

9. Uien en knoflook

Een bekende flavonoïde, die dezelfde werking heeft als antihistamine, is quercetine. Zowel uien als knoflook bevatten heel veel quercetine, en werken dus ideaal als een middel tegen allergieën.

10. Peterselie

Ook peterselie mag niet ontbreken in dit rijtje: dit groene kruid werkt als een uitscheider van histamine, de stof die allergieën veroorzaakt. Wel moet je oppassen dat je niet te veel peterselie eet. Het kan namelijk werken als een diureticum, wat de afgifte van water door je nieren bevordert. Te veel peterselie kan dus leiden tot vaak moeten plassen.

11. Ananas

Deze tropische vrucht bevat een enzym genaamd bromelaïne, welke werkt als een ontstekingsremmer en niezen tegengaat. Ook kan bromelaïne helpen tegen een pijnlijke keel en geïrriteerde luchtwegen. Daarnaast bevat ananas ook veel vitamine C. Wel kun je beter verse ananas eten dan ananas in blik, waar vaak extra suikers en chemische stofjes aan toegevoegd zijn.

12. Rode druiven, bosbessen en rode wijn

Deze paarsachtige foods hebben een belangrijk gemeenschappelijk ingredient: resveratrol, een polyphenol die helpt bij het onderdrukken van IgE allergische reacties. Daarnaast is resveratrol goed voor je hart en zou het zelfs kunnen helpen bij het voorkomen van kanker. Een prima excuus om nog een extra glaasje rode wijn te nemen, toch?

13. Soep

Niets is zo fijn als een soepje wanneer je je niet zo lekker voelt. Nu is kippensoep de favoriet bij grieppatiënten, maar om je allergieën tegen te gaan, kun je het beste kiezen voor een goede kruidenbouillon.

14. Brandnetels

Brandnetels kunnen tevens een grote rol spelen bij het bestrijden van allergieën, Ze bevatten namelijk histamine, de stof die wordt geproduceerd door je lichaam tijdens een allergische reactie. Door brandnetels te eten (of capsules in te nemen), kun je tolerantie tegen histamine opbouwen en zo geen last meer krijgen van je allergie. Ook zijn brandnetels goed voor je haar en je huid. Wel moet je er op letten dat je dit kruid niet te lang in blijft nemen, het kan ervoor zorgen dat je kaliumniveau afneemt.