"Ben je misselijk? Drink een glaasje gemberthee." Als jouw wijze oma dit ooit tegen jou heeft gezegd, kun je maar beter luisteren. Deze vreemde knol is namelijk super gezond! In Azië wordt gember al ruim 5.000 jaar gebruikt in geneeskunde en tegenwoordig gebruiken wij in het Westen het ook steeds meer. Ben jij ook zo gek op deze heerlijke smaakmaker? Lees dan vooral verder om er alles over te weten te komen .

Wat is gember?

Gember is de wortelknol van de gemberplant (de djahe). Het ziet er een beetje misvormd en niet eetbaar uit, maar dat is het zeker wel. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om met gember te koken. De meest populaire vorm is de poedervorm. Verder kun je de knol ook vers kopen (als gek gevormde wortel), als olie, als stemgember (bolletjes op siroop) of als drankje (ginger ale). De ingrediënten ‘gingerol’ en ‘shogaol’ zorgen voor de scherpe smaak waar gember bekend om staat.

Ontstekingsremmend

Er zijn al meerdere onderzoeken uitgevoerd waaruit bleek dat gember kan zorgen voor een rustige maag. Als je de koektrommel hebt geplunderd en je vervolgens op de bank moet liggen uitbuiken, kan gember zorgen dat je sneller van dat volle, misselijke gevoel afkomt. Daarnaast is het ook geen gek idee om een kopje gemberthee te maken als je last hebt van gewrichtspijn of koorts. Gember helpt namelijk om COX, een enzym dat een grote rol speelt bij het ontstaan van ontstekingen, te onderdrukken.

Menstruatiepijn

Uit een onderzoek met 150 vrouwen bleek dat vrouwen die 1 gram gember per dag innamen tijdens hun menstruatie, een stuk minder last hadden van menstruatiekramp dan de vrouwen die dit niet deden. Dus als je weer met een warme kruik plat op de bank ligt, zet dan ook gelijk een kopje thee. Een paar plakjes gember in je mok en die vervelende krampen zullen een stuk minder worden.

Energieboost!

Als je even niet vooruit te branden bent, grijp dan niet gelijk naar een kop koffie. Probeer in plaats daarvan een beetje gember naar binnen te krijgen. De gemberwortel zit namelijk vol met zink en magnesium, wat een goede bloedsomloop stimuleert. En voor het geval je het nog niet wist, een goede bloedsomloop zorgt voor meer energie.

Hoe gebruik je het?

Als je voor die energieboost een beetje gember wilt eten, neem dan niet zomaar een hap pure gember. Dit is namelijk onwijs sterk en de smaak is niet voor iedereen weggelegd. Rasp een beetje van de gemberwortel in je water of snij een paar plakjes voor in je thee. Als je het nog iets spannender wilt maken, doe er dan een beetje citroen bij.

Bron: NCBI

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?