Waar dieetadviezen voorheen vaak gebaseerd waren op het getal op de weegschaal en het tellen van calorieën is dat tegenwoordig wel anders. Het bijhouden van calorieën alleen is namelijk niet meer genoeg. Waarom? Het is vooral belangrijk dat je je voedingswaarden kent. Als je je alleen focust op dit cijfer, kun je veel belangrijke voedingsstoffen mislopen. Om genoeg voedingswaarden binnen te krijgen kan het tellen van je macro's je helpen. Maar wat zijn macro’s eigenlijk? Waarom kun je ze tellen en hoe houd je ze bij? Hier lees je alles wat je moet weten over macro’s tellen.

Wat zijn macro’s?

Macro’s is een afkorting voor macronutriënten. Het is een term die gebruikt wordt om de verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vet aan te geven. Je stemt je macro’s af op wat jouw lichaam nodig heeft en hoeveel je dagelijks beweegt. Als je de perfecte balans hebt gevonden zul je niet alleen afvallen, maar ook meer vet verbranden en spiermassa kweken. Het is een manier van eten die in de fitnesswereld al een tijdje erg populair is. Het gaat dus niet meer om alleen calorieën, maar ook om andere voedingsstoffen.

Waarom macro’s tellen?

Door het tellen van macronutriënten weet je precies wat je op een dag binnenkrijgt. Het kan dus maar zomaar zijn dat je eigenlijk veel te veel koolhydraten binnenkrijgt, of juist te weinig eiwitten. Met deze info kun je heel makkelijk een voedingsschema maken, die niet bestaat uit alleen maar salades. 'Het beste dieet is nog altijd eentje waar je je aan kunt houden,' legt personal trainer Russ Howe uit. 'Macro’s tellen is een gezonde manier van eten, zonder dat het saai wordt,' zegt hij.

In welke verhouding?

De verhouding waarin macro’s worden gebruikt is afhankelijk van jouw dieet doel en lifestyle. Een sporter zal bijvoorbeeld meer koolhydraten eten, dan iemand die een minder actieve levensstijl heeft. Volgens de gezondheidsraad is het, wanneer je veel sport, verstandig in verhouding iets meer koolhydraten te eten: 40-60%. 'Dit klinkt misschien vreemd, omdat voor sporters eiwitten erg belangrijk zijn. Maar toch zijn koolhydraten noodzakelijk om tijdens trainingen goed te kunnen presteren,' zegt Howe. Je lichaam zet koolhydraten eenvoudig om in energie en als jij niet genoeg koolhydraten tot je neemt is je lichaam geneigd om spiermassa aan te spreken en dat is nou net niet de bedoeling als je spiermassa wilt kweken. 'Veel mensen denken dat koolhydraten hun grootste vijand is, maar dat hebben ze echt mis,' zegt Howe. Eiwitten zijn óók belangrijk, maar meer voor spieropbouw en -herstel.

Kan ik nu onbeperkt junkfood eten?

Je kunt zelf bepalen hoe de balans tussen macro’s eruit ziet- dus ja, je kunt pizza en een glas wijn nemen als je daar zin in hebt. 'Vet, eiwit en koolhydraten worden allemaal afgebroken en verwerkt via verschillende wegen in het lichaam,' legt diëtiste Emma Rose uit. 'Het lichaam herkent voedsel niet als ’slecht' of 'goed', alleen of het vet, koolhydraten of eiwitten zijn.' Helaas is dat geen carte blanche om voortaan alleen maar junkfood te eten, omdat het past binnen je macro’s. Je lichaam heeft naast macronutriënten namelijk ook micronutriënten nodig en die krijg je binnen via vitaminen, mineralen en vezels in groente en fruit. Het tellen van macro’s is dus geen wondermiddeltje en de 80/20 regel geldt nog steeds: '80% van je voedsel moet uit goede voedselbronnen komen', zegt personal trainer Russ Howe.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?