De eerste dinsdag van september is duurzame dinsdag: de aftrap van de nationale Verspillingsvrije Week. Sommigen gooien met een schuldgevoel een prakkie van vorige week weg, voor anderen gaat dat vrijwel automatisch. We weten allemaal wel dat er veel eten wordt weggegooid. Als consumenten zijn we verantwoordelijk voor een fors deel van alle voedselverspilling. De schattingen lopen uiteen tussen 30 en 50 procent. Dat is best wel veel... En dan gaat het niet over schillen en botten, maar om het eetbare voedsel.

Hoe komt het dat we voedsel verspillen?

Vaak staat de koelkast niet op de juiste temperatuur, waardoor de bacteriën in het eten zich in rap tempo kunnen vermenigvuldigen en je koelkastvoorraad sneller bederft. Ook kopen we te grote hoeveelheden in de supermarkt, omdat dat voordeliger lijkt, maar uiteindelijk vergeten we dit eten en komt deze voorraad niet helemaal op.

Samen minder voedsel verspillen is goed voor het klimaat en je portemonnee. Want als je het goed uitdenkt, hoef je veel minder geld uit te geven aan eten en help je ook nog eens het milieu.

Hieronder lees je daarom handige manieren om voedselverspilling tegen te gaan.

1. Koelkast

Weet jij wat de perfecte temperatuur voor je koelkast is? Dat is 4 graden. Als je koelkast hoger staat, komen er eerder bacteriën bij het eten en wordt het daardoor sneller oud. Groente en fruit hoeven trouwens niet in de koelkast. Daar bederft het alleen maar sneller van, dus hou de tomaten en sinaasappelen in de groente/fruitschaal. Gesneden groente en fruit daarentegen kan dan weer wel beter in de koelkast.

2. THT of TGT

Weet jij het verschil tussen THT en TGT? THT staat voor tenminste houdbaar tot. Dit zijn producten die niet zo snel bederven en waarvan je niet gelijk ziek wordt na de THT-datum. De kwaliteit is echter niet meer gegarandeerd, maar door te ruiken kan je zo merken of het nog goed is of niet. Producten met een verstreken THT-datum mogen zelfs nog verkocht worden, moet je nagaan.

TGT: deze houdbaarheidssticker staat wel voor ‘te gebruiken tot’. De TGT staat op producten die je niet zo lang kan bewaren zoals: vlees, vis, verse groentesappen en voorgesneden groenten. Na de TGT datum moet je heel goed ruiken en proeven of een product nog eetbaar is. Echt niet meer goed? Dan kun je 'm beter wel in de prullenbak gooien omdat je er anders ziek van kan worden.

3. Niet vies van

Is je banaan bruin, je appel beurs of je kaas een stukje beschimmeld? Geen zorgen, de rest van het product is nog prima, dus snij de ‘vieze’ stukken eraf en eet de rest gerust op.

4. Kliekjesdag

Van plan niets meer te doen met dat schaaltje rijst, die halve paprika en dat bakje pasta? Van al die ‘net-niet-genoeg’ maaltijden bij elkaar heb je zo een volwaardig diner. Of nodig wat vriendinnen uit en vraag ze of zij ook hun kliekjes meenemen, want hoe gezellig is het om tien verschillende schaaltjes met lekkere hapjes op tafel te hebben staan?

5. Wat is er in huis?

Probeer een avond in de week te koken met wat er in huis is. Zo kom je op creatieve ideeën en maak je misschien wel gerechten met ingrediënten waar je anders nooit op was gekomen.

6. Invriezen

Bijna al het voedsel kun je invriezen. Dit is heel handig omdat het daardoor gewoon heel lang goed blijft. Brood uit de vriezer is bijvoorbeeld heel erg vers, maar ook vlees, vis en pastasauzen komen er even lekker uit als dat je ze erin hebt gestopt. Dus ook producten met een TGT datum kunnen ingevroren worden, mits je ze wel gelijk opeet als ze ontdooid zijn.

7. Maak een lijstje

Loop voordat je naar de supermarkt gaat even de koelkast en keukenkastjes langs om te kijken wat je al in huis hebt. Maak een lijstje, zo voorkom je dat je dingen dubbel koopt en laat je je minder snel verleiden door aanbiedingen (van te grote hoeveelheden).

8. Too good to go

Ken je Too Good To Go al? Zij willen met hun app een einde maken aan voedselverspilling. Op de app kunnen kunnen winkels en restaurants voedsel aanbieden dat ze over hebben. En die kliekjes kun jij ophalen tegen een scherpe prijs. Too Good To Go heeft verschillende locaties door heel Nederland. Je hoeft allen maar de app te downloaden.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?