Waarom is wijn niet altijd vegan

Je zou denken dat wijn alleen gemaakt is van druiven en daardoor prima past in een vegan leefstijl. Helaas hebben we slecht nieuws: niet alle wijn is vegan – en sommige wijnen zelfs niet eens vegetarisch! Wijn wordt van druiven gemaakt en is daarom wel van plantaardige afkomst. Maar voordat de flessen in de schappen komen, wordt de drank geklaard en gefilterd. Voor deze processen worden vaak dierlijke producten gebruikt. Omdat het (nog) niet wettelijk verplicht is om dit te vermelden op het etiket, laten veel fabrikanten dit achterwege. Zo loop je dus de kans wijn te drinken die eigenlijk niet binnen jouw gekozen leefstijl past.

Wijn filteren

Wanneer de wijn klaar is met gisten, zitten er veel losse deeltjes en eiwitmoleculen in die afkomstig zijn van de druiven. Wanneer je de wijn lang genoeg met rust laat, verdwijnen deze deeltjes meestal vanzelf. Wijnhandelaren hebben hier vaak geen tijd voor en gebruiken daarom toevoegingen om het klaringsproces te versnellen. Deze hechten zich aan de losse deeltjes, waardoor ze zwaarder worden en naar de bodem zakken. Na het klaren wordt de wijn gefilterd, zodat er een heldere drank overblijft. Al eeuwen lang zijn het vooral dierlijke producten die worden toegevoegd tijdens het klaringsproces. De meest gebruikte producten zijn eiwitten, caseïne, gelatine en visslijm. Omdat de meeste vegetariërs ook geen gelatine eten, is sommige wijn dus niet vegetarisch én niet veganistisch.

Vegan wijn

Gelukkig hebben we ook goed nieuws: er bestaan tegenwoordig nieuwe technieken om wijn te klaren. Zo worden de wijnvaten bewaard op koude temperaturen of worden er plantaardige middelen gebruikt, zoals bentoniet. Dit is een kleiachtige mineraal dat vaak wordt gebruikt bij biologische wijnen. Wil je een veganistisch wijntje? Dan kun je het beste kiezen voor een wijn van biologische afkomst. Bovendien worden er veel minder bestrijdingsmiddelen gebruikt tijdens het bereiden van biologische wijn, wat ook nog eens beter is voor het milieu.

Vegan logo

Toch kun je er niet automatisch vanuit gaan dan biologische wijn altijd vegan is. Op sommige wijnflessen staat daarom een speciaal vegan logo. Staat er op jouw biologische wijn geen vegan logo, dan kun je het voor de zekerheid navragen bij de wijnhandelaar. Niet alle wijnfabrikanten die vegan wijn produceren zetten dit logo namelijk op de flessen.

>> Veganist of vegetariër worden? Dit moét je weten

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?