Op een onzuivere huid zit je nooit te wachten, maar nog veel frustrerender wordt het wanneer je de twintig gepasseerd bent. De puberende tienerjaren liggen steeds verder achter je, dus met die puistjes en pukkeltjes moet het wel een keer klaar zijn. Je schrobt je een ongeluk met de (niet al te goedkope) middeltjes van de drogist, maar niets schijnt te werken.

Volgens huidspecialist Aurora Dionis van Aurora Skincare uit Hilversum is dat goed te verklaren, want deze producten bevatten vaak agressieve en overbodige producten die niet bij je huidtype passen. Gelukkig heeft de gediplomeerde schoonheidsspecialiste 7 tips hoe je als jongvolwassene een gezondere huid kunt krijgen met goedkope producten zonder bijwerkingen waar je niet op zit te wachten.

7 tips om te dealen met een onrustige huid na je twintigste

1. Eet meer groente en fruit

Kies voor een evenwichtig eetpatroon met veel fruit en groenten die rijk zijn aan antioxidanten, zink en selenium. Goede bronnen hiervan zijn appels, druiven, pruimen, bessen, mandarijnen, uien, kool en bonen. Drink daarnaast voldoende water en groene thee en laat als het even kan de suiker staan, want ook hier knapt je huid niet van op.

2. Eet twee keer per week vette vis

Zet vette vis, zoals haring of zalm, minstens twee keer per week op het menu. Geen viseter? Slik dan capsules met omega-3, want dit vetzuur heeft een positief effect op de onrustige huid – niet alleen in het gezicht, maar ook op de rug en decolleté. Probeer te minderen met andere dierlijke producten; het is wetenschappelijk bewezen dat vooral vlees, melk en zuivelproducten de lichaamseigen hormoonproductie kunnen verhogen met als resultaat een onrustige huid. Eet daarom zo biologisch mogelijk.

3. Gebruik een make-up die de huid niet verstopt

Dat houdt in: zonder paraffine/vaseline, parfum en chemische stoffen.

4. Reinig de huid twee keer per dag

Maak de huid tweemaal per dag schoon met lauwwarm water en een pH-neutrale zeep. Wat ook goed helpt is een zachte klei of een niet vette, biologische olie (bv: Jojoba, Rosehip of druivenpitolie). Deze type oliën zijn wetenschappelijk onderzocht op het oplossen van huidproblemen. Ze verstoppen de poriën niet, maar reguleren de talgproductie van je huid.

5. Blijf van je onzuiverheden af

Krabben, peuteren en uitknijpen kunnen ontstekingen en littekens veroorzaken. Laat witte comedonen (mee-eters) en grote puisten met rust. Kan je jezelf echt niet bedwingen, knijp dan alleen mee-eters (zwarte comedonen) en rijpe puistjes uit. Neem eerst een warme douche of leg er een vochtig, warm kompres op om de poriën te openen. Gebruik een tissue om je vingers te beschermen tegen vuil van buitenaf. Druk heel voorzichtig rondom de mee-eter of het rijpe puistje. Als er niets uitkomt, moet je hem laten rusten. De kans dat je het anders alleen maar erger maakt is mega.

6. Bescherm je goed tegen de zon

De UV-straling van de zon en de zonnebank vergroot de kans op pigmentvlekken. Je huid hier goed tegen beschermen is dus een must. Doe dit daarom altijd, maar echt: altijd. Gebruik een dagcrème met een goede filter om vervroegde huidveroudering te voorkomen.

7. Bezoek regelmatig een erkende huidspecialist

Bezoek een erkende en goede huidspecialist voor een professionele behandeling. Kies voor een geschoolde huidtherapeut of schoonheidsspecialist met een diploma in medische dermatologie. Veel behandelingen (voor bv. acne) worden gedeeltelijk of geheel vergoed door de zorgverzekering. Soms is hiervoor een verwijzing van de huisarts nodig, dus check dit van tevoren.

Boek hier

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?