Even voorstellen: mijn gezellige boezem. Ik heb geen naam voor de tweeling, maar als ik ze een naam zou moeten geven, zou ik voor iets gaan als Jennifer en Beyoncé. Anyway, de dames zijn van redelijk bescheiden formaat: zo’n cup C of D, afhankelijk van mijn gewicht. Net als dat ik van bouncen houd, houdt mijn boezem ook van bouncen. Ikzelf geef de voorkeur aan bouncen in een club, maar mijn borsten bouncen zo ongeveer met elke stap. En dat levert op straat nogal wat awkward situaties op. Soms vraag ik me af of er misschien een vlek op m'n shirt zit als ik zoveel blikken zie staren. Maar als ik dan mijn reflectie vervolgens zie in een etalageruit, snap ik waarom mijn boezemvriendinnen zoveel de aandacht trekken. Zachter lopen dan maar? I’ve tried, naast dat ik er slecht in ben, helpt het ook nog eens niet. Ze wiebelen zelfs in een sportbeha. Nu vroeg ik me af of dit normaal was en sloeg ik aan het (heel voorzichtig - je weet maar nooit wat voor resultaten je krijgt) - Googlen.

Sportieve boezem

'Bij elke stap die een vrouw neemt, bewegen haar borsten gemiddeld 9 cm - niet alleen op en neer, maar ook zijwaarts. Wanneer ze gaat rennen, gaan ze bij elke stap tot 15 cm omhoog, als ze niet worden gehinderd door een BH. Dit betekent dat tijdens een 1 km lange jog van 1.320 stappen, de borsten van een gemiddelde vrouw met een C-cup zo onafhankelijk van elkaar een afstand van 0,12 km hebben afgelegd,' weet DailyMail.co.uk mij te vertellen. Sportieve types dus, die borsten van ons.

>> Bepalen jouw genen je figuur?

Ik lees op het internet dat wanneer borsten te veel bewegen, er beschadiging aan het weefsel kan ontstaan. Misschien doe ik dan zelf iets verkeerds. Tijd om een expert te bellen. Ik hang aan de telefoon met Francine van Broekhoven, Medisch Thermograaf en expert op het gebied van borstgezondheid, en stel haar wat vragen.

Horen borsten te bouncen? 'Als je een grote cupmaat hebt, kan het vervelend zijn als je borsten erg bouncen. In andere gevallen is het prima,' vertelt ze me. En klopt het dat als ze teveel bewegen er beschadigingen ontstaan aan het weefsel? 'We zijn niet geboren met een beha aan ons lijf, wat mij betreft is het dus ook de natuur dat je borsten meebewegen. Het is zelfs zo dat een beha de lymfe kan stagneren, doordat de beugel of het elastiek op de lymfe drukt. We krijgen erg veel afvalstoffen binnen (van luchtvervuiling tot cosmetica) en dat kan je lichaam opslaan in vetweefsel. Je lymfen voeren al die afvalstoffen weer af en zijn ook een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Maar als je beha de boel platdrukt, hebben je lymfen meer moeite om afval af te voeren,' aldus de Medisch Thermograaf.

>> 'Dit is waarom ik al 2 jaar geen beha's draag'

Onze beha’s aan de wilgen hangen dan maar? 'Wat ik belangrijk vind aan dit verhaal is dat vrouwen een keuze hebben om een beha te dragen of niet. Als het comfortabeler is om een beha te dragen, dan is dat natuurlijk prima, zolang je de keuze bewust maakt. Ik zelf heb al drie jaar geen beha meer gedragen en zorg goed voor mijn borsten door ze te masseren en te droogborstelen,' vertelt Van Broekhoven mij.

Wat een beha en de sportschool betreft, is het dan wel weer belangrijk dat je een goede sportbeha draagt. We zijn in gesprek geweest met verschillende experts en daaruit kwam dat vooral tijdens high intensity en high impact workouts het belangrijk is dat ALLE ladies – ongeacht de cupmaat – een goede sportbeha dragen. Niet genoeg support, hoe klein je borsten ook zijn, kan leiden tot rugpijn en eventuele weefselschade wat kan zorgen voor striae en slapte.

Terug naar die bouncende borsten: kun je daar dan niets aan doen? 'Je kunt een hemdje onder je shirt dragen, dan schommelen je borsten al wat minder,' tipt ze.

Goed om te weten: heel september staat in het teken van borstgezondheid. Er worden 27 evenementen georganiseerd door bekenden uit de medische wereld, allemaal staan ze in het teken van de gezondheid van de borst. Meer informatie vind je op Borstgezondheidsmaand.nl. De maand wordt afgesloten met een trampoline workout. Met of zonder beha.

>> Alles wat je over HPV moet weten

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?