Soms merk je aan je stoelgang dat je darmen een offday hebben. Zo'n dag dat het allemaal niet zo lekker gaat daar in je buik. Dat kan allerlei redenen hebben. Je hebt een weekend in de lampen gehangen, chips en witbrood gegeten in plaats van een échte maaltijd, je hebt een tijd niet meer gesport terwijl dit wel in je systeem zit of je kunt totáál geen aanleiding bedenken voor de sabbatical van je darmen. Het kan echt van alles zijn. Hoe dan ook: je wil de flow er liever weer in hebben. Met de onderstaande tips voor een betere stoelgang poep jij weer als een tierelier.

In de allernieuwste Women’s Health, kun je nog veel meer lezen over darmdrama’s met de bijhorende oplossingen. Wat als je darmen niet van sporten houden of niet tegen stress kunnen? Wat doe je als je op een awkward moment ‘moet’?

1. In de houding

Ben je een moeizame poeper? Dit kan te maken hebben met jouw poep-houding. En dat ligt niet aan jou! Poepen gaat het best in een hurkzit, op deze manier maken je darmen geen rare kronkels en kan je ontlasting op een niet-geforceerde manier je lichaam verlaten. Als je op een toilet zit, veroorzaak je een onnatuurlijke ‘knak’ in je darmen, waardoor je meer druk moet zetten om te kunnen gaan. De oplossing: buig je bovenlichaam iets naar voren en zet een krukje onder je voeten als je op de wc zit.

2. Holy kauw

Als jij je eten goed kauwt, hebben je darmen minder werk om alles te verteren. Bijkomend voordeel: het voedsel wordt goed vermengd met speeksel (dat ook al spijsverteringsenzymen bevat). Win-win!

3. Fijn voedsel

Door af te wisselen met verschillende vormen van voedsel zoals groenten, fruit, zaden, noten, krijg je een gevarieerde stroom aan goede bacteriën binnen. Deze vriendjes zorgen ervoor dat je minder snel ziek wordt en dat slechte bacteriën geen plek hebben om te groeien.

4. Ga voor gefermenteerd

Yoghurt, zuurkool en kefir zijn gefermenteerde producten boordevol probiotica (goede bacteriën). Deze rakkers houden ziekteverwekkende bacteriën op afstand, waardoor jij minder snel ziek wordt!

5. Matig met kunstmatige zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen kunnen een slechte invloed hebben op je darmen en algehele gezondheid. Kunstmatige zoetstoffen kunnen de bloedsuikerspiegel naar boven laten schieten door de groei van ongezonde bacteriën in de darmen te stimuleren. Een kleine kanttekening: dit was een kleinschalig onderzoek en er kwam ook uit naar voren dat het effect van kunstmatige zoetstoffen op de darmen per persoon verschilt. Ondanks dat er nog meer onderzoek gedaan moet worden naar dit onderwerp, kan het nooit kwaad om eens een keer wat minder zoetstof te gebruiken en kijken welk effect dit op je darmen heeft.

6. Polyfenolen en prebiotica pakken

Prebiotica zijn de voedingsstoffen voor de goede bacteriën in je darmen (probiotica). Polyfenolen zijn antioxidanten en zijn net als prebiotica goed voor het stimuleren van goede darmbacteriën. Door de goede bacteriën in je darmen te voeden, blijven ze hun werk goed doen en word je minder snel ziek. Prebiotica zitten onder andere in groenten, fruit, graanproducten en peulvruchten. Polyfenolen zitten in rode wijn, groene thee (matcha thee), pure chocolade en olijfolie.

7. En… relax

Rust is voor heel je lichaam goed. Het helpt bijvoorbeeld om mentaal sterk te blijven en het geeft je spieren de tijd om te herstellen. Ook voor je darmen is rust een goed idee, zeker na een maaltijd. Hierdoor geeft je lichaam jouw darmen de tijd om het eten te verteren. Dus er is helemaal niks mis (juist niet) met even ‘uitbuiken’ na de maaltijd.

8. Shake it off

Ken je veel sporters met verstopping? Waarschijnlijk niet. Beweging is namelijk erg goed voor je stoelgang. Als jij bijvoorbeeld hardloopt, ‘schudden’ je darmen mee in de buikholte, waardoor de beweging van het eten in je darmen wordt gestimuleerd.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?