Eet Geen Dierendag: 12 vegetarische en gezonde recepten

Nutrition


Heerlijke vegetarische recepten die goed zijn voor mens, dier en milieu.

Wakker Dier heeft vandaag (4 oktober) tot Eet Geen Dierendag omgedoopt. Een dagje geen vlees eten dus op dé feestdag voor dieren. Doe je mee? Het is beter voor jezelf, de dieren én beter voor het milieu? Deze lekkere, gezonde en vegetarische recepten zijn vleesloos zonder dat je er erg in hebt en ze zitten tjokvol met groenten. Bam! Die buit aan vitaminen heb je ook weer binnen. 
       

1. Gevulde paprika met linzen

Deze gevulde paprika's laten zien hoe makkelijk het is om vlees weg te laten. Paprika’s zijn verfrissend en rijk aan vitamine C Zelfs de meeste geliefde vleeseters zullen met deze gevulde paprika's niks tekort komen aangezien linzen een uitstekend alternatief zijn voor gehakt.
>> Hier vind je het recept van deze gevulde paprika met linzen
  

2. Recept: pasta met bonen en artisjokken

Deze pasta is een heerlijk veganistisch recept en bevat al snel twintig gram eiwitten per portie.
Leuk feitje: de edelgistvlokken zijn vaak rijk aan vitamine B12, een vitamine die je snel te kort komt wanneer je een veganistische leefstijl hanteert. 
>> Hier vind je het recept voor de vegetarische pasta
   

3. Recept: kikkererwten veggieburger

Volgende keer dat je jezelf betrapt op de cravings naar patatjes en hamburgers, hoef je jezelf niet meer in te houden. Kies dan gewoon voor deze heerlijke vegan variant, die ook nog eens een stuk gezonder is!
>> Hier vind je het recept voor de kikkererwten veggieburger (slide 3)
   

4. Recept: spaghetti avocado

Altijd een goed idee: spaghetti met avocado, beide ingrediënten waar we van houden! Wat kan er nog misgaan?
>> Hier vind je het recept voor deze vegetarische pasta
   

5. Recept: vegetarische bacon!

Ook al eet je niet vegetarisch: bacon is knettertje calorierijk. En gezond? Nee, gezond kunnen we het dunne lapje varkensvlees niet noemen. Jammer, want lekker is het wel. Daarom kun je nooit genoeg alternatieven hebben op dit knapperige zoutje.
>> Hier vind je het recept voor vegetarische bacon
    

6. Recept: vietnamese veggie rolls

Superleuk als voorgerecht, of een handige mealprep om als lunch mee te nemen. 
>> Hier vind je het recept voor Vietnamese veggie rolls
  

7. Recept: waanzinnig lekkere Shakshuka: gezond & koolhydraatarm

Deze overheerlijke Shakshuka staat binnen 20 minuten op tafel. En je hebt er maar één pan voor nodig! Weinig afwas! Shakshuka wordt vooral veel gegeten in Noord-Afrikaanse en Arabische landen. Het waanzinnig lekker en mega gezond – het zit vol groenten, eiwitten en is koolhydraatarm. What’s not to love?
>> Hier vind je het vegetarische recept voor Shakshuka
   

8. Recept: stoof van pompoen met gezouten citroen 

Super simpel pompoengerecht dat jou de hele winter warm houdt. We hebben ons inmiddels de rambam gegeten in pompoenfrietjes, de pompoensoep lijkt de spuigaten uit te sijpelen en nooit te veel stoofpotjes en prutteltjes met pompoen. De pompoenen zijn niet aan te slepen in hét seizoen van deze vrucht. We kijken er nog lang niet scheel van en komen daarom met dit heerlijke pompoenrecept van Samuel Levie op de proppen. Zie hier: Stoof van pompoen met gezouten citroen.
>> Hier vind je het vegetarische recept voor stoof van pompoen
   

9. Recept: vegan shoarma

Helemaal bovenaan het lijstje lievelingsrecepten van onze eigen hoofdredacteur Milou staat natuurlijk een exemplaar waar je je tanden zo snel mogelijk in wilt zetten: shoarma van tempeh. Prima vegan optie die je zowel als lunch, avondeten of (midnight) snack in kunt zetten.
>> Hier vind je het veganistische recept voor vegan shoarma
   

10. Recept: herfstachtige kastanjeravioli

Dit wil je. Geloof ons. 
>> Hier vind je het vegetarische recept voor kastanjeravioli
   

11. Recept: eiwitrijke pizza van kikkererwtendeeg

Dit me-ga lekkere pizzarecept komt van de Amerikaanse ultrarunner Lucy Bartholomew, die - je raadt het al - nogal wat eiwitten wegwerkt om haar zware trainingsschema te ondersteunen. Ze houdt echter óók van lekker eten, vandaar dat ze een gezonde twist geeft aan recepten. Zo heeft ze bij dit recept geen tarwemeel, maar kikkererwtenmeel gebruikt en hoeft ze pizza niet van haar menu te schrappen.
>> Hier vind je het veganistische recept voor eiwitrijke pizza
   

12. Hele unieke vegan sushi

Sushi klinkt niet echt vega, laat staan vegan. Maar hé, is dat dan wel een stuk tonijn op dat blokje rijst? Het is ook geen excentriek exemplaar van een vegetarische visboer. Het is totaal iets anders. Iets unieks. Dit vegan recept hier, is een vet goed idee.
>> Hier vind je het vegan recept voor sushi
  
>> Meer recepten vind je hier

 

Als je op een voedingsetiket kijkt, zie je dat bijna overal achter staat: % van de ADH. Moet je je hierdoor laten leiden?
Deze vitamine heeft veel fijne voordelen.
Het gezondere vegan zusje van de pizza.
Dit zijn de voor- en nadelen van deze aminozuren. 
En het blijft niet bij avocado’s. Ook andere groente- en fruitsoorten worden genoemd.