Voor wie Women’s Health-hoofdredacteur Milou een beetje kent, weet wat voor fantastisch mens het is. En weet dat je maar een bofkont bent wanneer je iemand als Milou als akela hebt. Én weet dat je bezielde mails kunt verwachten met daarin dingen als: “Hey Tara! Hoe is het wijffie? Vraagje: gaat jouw poes ook jeuken van seksisme? Mooi! Met Women's Health willen we namelijk ook meer over dit onderwerp schrijven.”

Nee, je kunt niet níet van Milou Turpijn houden. En, já, mijn poes gaat zeker jeuken van seksisme. Dat, en het frustreert me ten zéérste – waar ik dan weer een dot pukkels van krijg.

Seksisme. Oorlogszuchtig (en pokdalig) word ik ervan. Hartstikke goed dat Women’s Healthhier meer aandacht aan wil besteden. Hear hear. Dat mag ik hier schaamteloos toejuichen vind ik, want ik ben maar een freelancer – en dus is dit slechts ten dele belangenvermenging.

>> We proudly present: onze Women's Health Squad!

Goed. Dat on a side note. Seksisme dus. Het voorval van de wildplassende Geerte Piening, dat de seksismediscussie weer aardig aanzwengelde, zal je vast niet ontgaan zijn. Mocht dat onverhoopt toch het geval zijn, in een notendop:

Geerte werd een poosje geleden op de bon geslingerd voor plassen in het wild. Op het Amsterdamse Leidseplein om precies te zijn. Geerte was het bepaald niet eens met die bon en besloot de boel aan te vechten onder de noemer ‘seksisme’ – te weten dat in Amsterdam 35 urinoirs zijn waar mannen terecht kunnen, tegenover drie toiletten voor vrouwen. De rechtszaak diende afgelopen week.

De rechter betrof een wat kribbige man die het punt dat Geerte poogde te maken baarlijke nonsens vond. “Als vrouw kun je ook in een urinoir plassen. Het is misschien niet prettig, maar het zou wel kunnen,” ging ’ie z’n kromme gang. Dat er zoveel plasgelegenheden voor mannen zijn, komt volgens deze rechtsgeleerde omdat mannen zich veel vaker schuldig maken aan wildplasserij. “U bent pas de tweede vrouw die ik tegenkom in al die jaren dat ik dit werk doe,” bracht de man ter tafel. Ja, onze Lieve Heer heeft vreemde kostgangers.

>> Ik liep ongetraind de Dam tot Damloop en kan je dit uiteraard niet aanraden

Want: bitch, please, dat komt omdat vrouwen veel te keurig zijn en het gros echt, echt, écht alleen maar in het wild urineert als het echt, echt, écht niet anders kan. Omdat het echt, echt, écht reuze-oncomfortabel is als vrouw door de knieën te gaan en zulks vaak leidt tot bezeikte broekspijpen en schoenen. En, deze rechter denkt misschien van wel, maar: dat willen vrouwen niet per se. Wildplasserij is niet een prescriptie voor het hebben van een onvergetelijke avond, noch is het een blijk van balorigheid.

Hoge nood, dat is wat het is. En als deze Amsterdamse kantonrechter teveel aan tunnelvisie lijdt om dat te kunnen (of willen) inzien, dan vind ik deze Amsterdamse kantonrechter maar een knoeier. En een seksist. Sorry. Ik snap best dat regels soms ook gewoon regels moeten zijn, en dat wildplassen is verboden om heel gegronde redenen, maar kom op zeg, deze Geerte heeft een achtbaar punt. Dat er alsnog een boete van negentig euro betaald moet worden, snap ik niet.

De oplossing die ’ie Geerte aanreikte (twee jaar na dato, maar laten we ons daar voor het gemak niet ook nog over gaan opwinden), was al even verdrietig. Vrouwen kunnen ook heus gebruikmaken van een urinoir. Ook al is het misschien niet prettig. Vriend, serieus? Ben jij een vrouw? Heb je het ooit geprobeerd? Ken je soms vrouwen die het ooit geprobeerd hebben en die nadien iets mompelden als: “Neuh, niet echt prettig, maar kan op zich prima.” Want het kan helemaal niet op zich prima (team Vice probeerde het), tenzij je aan Codarts hebt gestudeerd voor circusartiest.

>> "Hoezo zijn mijn spierballen niet vrouwelijk?"

Er een plastuit bijhalen is, als je 't mij vraagt, al net zo’n enkelzwikkend 'gebaar van goede wil'. Om die tool een beetje goed te kunnen gebruiken, zul je echt eerst moeten oefenen tot je er bedreven genoeg in bent en niet alsnog met natte broekspijpen en schoenen het strijdtoneel verlaat. Daarbij: waarom moeten vrouwen betalen voor iets als een plastuit om voorts gebruik te kunnen maken van een toilet dat is ontworpen voor mannen, terwijl mannen hun blaas voor noppes kunnen legen, omdat er genoeg plasgelegenheden zijn die speciaal voor hun zijn ontworpen? Wàt een gezeik. Pislink word ik ervan. (Dat waren twee heel flauwe woordgrappen achter elkaar, waarvoor excuus.)

Hoogste tijd om in de bres te springen, dacht ik zo. Verwacht op Women’s Health meer over seksisme en laat me vooral weten waar je zelf tegenaan loopt! Eén voor allen, allen voor één, dat idee. Contact me via womenshealth@hearst.nl, vermeld in de onderwerpregel "meldpunt seksisme", lucht kort je hart en wie weet spreken wij elkaar binnenkort voor Women's Health. Mannen zijn uiteraard ook hartstikke welkom hun hart te luchten.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?